PODIGNUT NIVO TENZIJA: Posledice pandemije nesrazmerno više pogađaju žene

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković organizovala je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta posetu opštini Priboj, kojoj je 2019. godine dodeljena nagrada za grad/opštinu jednakih mogućnosti, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Kako se navodi, poverenica tradicionalno obilazi neku od opština u Srbiji svakog 8. marta, a zajedno za Brankicom Janković Priboj su posetile i ambasadorka Australije Rut Stjuart i zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici.

Na sastanku sa članovima Radne grupe za izradu lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u opštini Priboj 2021-2024, Brankica Janković je istakla da samo planske i koordinirane mere i aktivnosti na lokalnom nivou mogu dovesti do istinske ravnopravnosti žena i muškaraca.

Ističući da položaj žena na selu, koji tradicionalno podrazumeva rad u domaćinstvu, brigu o deci i starijim članovima porodice, znatno otežava mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i ekonomskog osamostaljivanja, ona je navela da organizovane aktivnosti žena na selu mogu da zaustave negativan trend i osnaže lokalnu ekonomiju i poljoprivredu.

Poverenica je podsetila da ekonomske i socijalne posledice pandemije nesrazmerno više pogađaju žene, pa je važno razmišljati o potrebama žene na zdravstvenom i psiho-socijalnom planu, posebno kada se ima u vidu da je nivo tenzija u porodici znatno podignut, što ostavlja žene i devojke u situaciji da su izložene većem riziku od nasilja u partnerskim odnosima.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još