Džedaji iz Crne Gore

PODGORICA, 5. aprila 2011. (Beta) - Grupa mladića iz Crne Gore odlučila je da se na popisu stanovništva izjasni kao Džedaji, u znak protesta zbog, kako ocenjuju, politizacije popisa i aktuelizovanja nacionalnih podela, prenosi portal "Vijesti".

"Zgnušani malograđanskim podelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane", objasnio je jedan od osnivača pokreta, student Fakulteta političkih nauka (FPN).

Po rečima ovog studenta, čije se ime ne navodi, mladići su se na taj korak nisu odlučili zato što je to "aktuelno i trendi".

On navodi da pokret "nema veze sa svetskim pokretima Džedajizma, kojim se izražava religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno mešanju religija".

Oni poručuju da su u njihove redove dobrodošli svi.

"Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuverska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge...", rekao je budući politikolog.

U Crnoj Gori je toku popis stanovništva koji se završava 15. aprila. Popisu je prethodila kampanja kojom su razni društveni subjekti pokušali i uticati na ljude kako da se izjasne verski i nacionalno.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.