Ukinućemo blanko ostavke

BEOGRAD, 6. aprila 2011. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović najavila je u sredu da će blanko ostavke narodnih poslanika biti ukinute izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Ukidanje blanko ostavki, očigledno, nije sporno, ubedljiva većina u narodnoj skupštini ima stav da ih treba ukinuti", kazala je Djukić- Dejanović na Radio-televiziji Srbije.

Ona je navela da pored ukidanja blanko ostavki postoji još jedan zadatak, a to je da partije unapred na izbornim listama odrede redosled svojih budućih poslanika.

"Na primer, ako jedna opcija dobije 20 odsto poslanika, treba da se zna da će to biti prvih dvadest odsto sa liste", kazala je predsednica parlamenta.

Ona je najavila da bi do kraja nedelje Radna grupa trebalo da završi tekst predloga zakonskih izmena, uskladjen sa preporukama Venecijanske komisije, a nakon toga taj dokument ući će i u skupštinsku proceduru.

Ona je precizrala da se ni do sada u zakonodavstvu nisu eksplitno pominjane blanko ostavke, pa to neće slučaj ni u izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Pogledajte još