Usvojeni Rezolucija o KiM i izveštaj pregovaračkog tima

BEOGRAD, 26. decembra 2007. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je večeras Rezoluciju o Kosovu i Metohiji i izveštaj državnog pregovaračkog tima o pregovorima vođenim pod mandatom pregovaračke trojke Kontakt grupe.

Rezolucija je usvojena sa 220 glasova za, 19 protiv i tri uzdržana.

Rezuluciju su podržali poslanici Demokratske stranke (DS), Demokratske stranke Srbije (DSS), G17 plus, Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Romske partije i Unije Roma Srbije. Protiv su bili poslanici Liberalno-demokratske patrije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara bili uzdržani.

Izveštaj državnog pregovaračkog tima usvojen je sa 150 glasova za, 19 protiv, a tri poslanika su bili uzdržana. Poslanici SRS-a nisu glasali za izveštaj.

Rezolucijom se predviđa da međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Predviđeno je da Skupština utvrdi da će svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz tih akata, biti proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.