SAD da prekinu pogrešnu politiku na Kosovu

BEOGRAD, 6. aprila 2011. (Beta) - Bivši administrator UN za Kosovsku Mitrovicu Džerald Galuči ocenio je da su razgovori Beograda i Prištine prilika da SAD napuste pogrešnu politiku na Kosovu koju personifikuje bezuslovna podrška premijeru Hašimu Tačiju.

"Nije tajna da su SAD ocenile da je Tači ključan za održavanje kontrole nad kosovskim Albancima. Čuvanje Tačija kao pouzdanog i kooperativnog premijera postalo je samo po sebi važan elemenat američke politike", naveo je bivši američki diplomata u autorskom tekstu za portal organizacije Transkonflikt (www.transconflict.com)

Prema njegovim rečima, SAD na Kosovu čine istu grešku kao kod podrške nekim liderima poput iranskog šaha, Augusta Pinočea, Sadama Huseina (pre 11. septembra 2001. godine), Ben Alija, Hosnija Mubaraka i Moamera Gadafija, kada se nisu osvrtale na optužbe protiv njih sve dok su delovali u skladu sa američkim interesima.

"To ne znači da je Tači u istoj kategoriji kao i ovi drugi. On nije masovni ubica i deluje u kontekstu ustavne demokratije", naveo je Galuči i dodao da je stvarni problem stav SAD da ignorišu "nered" na Kosovu čijem su stvaranju doprinele.

Prema njegovim rečima, SAD prave veliku grešku i stalnim pritiskom na sever Kosova, gde mahom žive Srbi, želeći da i tim delom Kosova zavladaju prištinske institucije.

Pogledajte još