TRI TIPA METABOLIZMA: Saznajte koji je vaš i uskladite ishranu

Ako žudite za slatkišima ili slanim grickalicama, to je možda zbog vašeg jedinstvenog tipa metabolizma, koji utiče na vaše prehrambene želje.

Doktor Oz preporučuje ishranu prema tri tipa metabolizma. Kada počnete da se hranite prema svom tipu metabolizma, ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme već ćete se osećati bolje i bićete zdraviji.

TIP A

Tip A voli slana i masna jela poput čipsa, a takođe je sklon teskobi i često oseća umor. Vaši napadi teskobe mogli bi da budu uzrokovani reakcijom tela na takvu hranu. Ovaj tip ima jak apetit, pričljiv je i otvoren. Njegov metabolizam troši proteine i masti znatno brže nego ugljene hidrate.

Žudnja za slanom i masnom hranom je zapravo potreba tela za proteinima.

Idealan glavni obrok:

- 50 posto proteina
- 30 posto masti
- 20 posto ugljenih hidrata

Odaberite nemasno, tamno meso poput govedine, tamnog pilećeg i ćurećeg mesa i tunjevinu ili losos.

Ove namirnice sadrže visok udeo purina, materije koja štiti krvne sudove. Kupujte mlečne proizvode koji sadrže barem 2% masti. Preporučuje se mnogo voća i povrća. Umesto belog hleba, posegnite za celovitim žitaricama kao što su ovsene pahuljice i integralna testenina.

TIP B

Ako ste tip B, imate veliku želju za slatkišima, od sladoleda, keksa do kolača. Vaše telo zapravo žudi za zdravim ugljenim hidratima. Kao tip B imate relativno slab apetit, osetljivi ste, organizovani i ponekad pod stresom. Takođe, imate zavisnost o kofeina i borite se s prekomernom težinom.

Ako ste tip B, najbolji obrok za vas bio bi onaj s niskim udelom masti, malo proteina, zdravim ugljenim hidratima kao i puno voća i povrća i celovitih žitarica.

Idealan glavni obrok:

- 70 posto ugljenih hidrata
- 20 posto proteina
- 10 posto masti

Ugljeni hidrati koje konzumirate moraju biti od celovitih žitarica poput ječma, smeđeg pirinča i integralnog hleba. Odaberite belo meso živine i belu ribu poput bakalara. Takođe, u ishranu uključite biljne proteine poput sočiva i leblebija. Konzumirajte nemasne mlečne proizvode poput sira, jogurta i mleka. Manje kafe.

TIP C

Ako ne možete da odredite jeste li tip A ili B jer volite i slatka i slana jela jednako, verovatno ste tip C. Imate oscilacije apetita, povremeno ste umorni i nervozni i u određenim periodima života imate problem s kontrolom suvišnih kilograma.

Idealan glavni obrok:

- 33 posto proteina
- 33 posto masti
- 33 posto ugljenih hidrata

Za svoj jelovnik odaberite kombinaciju punomasnih namirnica i onih s manje masti, kao što su sir, jogurt i maslinovo ulje.

Kombinujte belo i tamno meso kao što su živinsko meso, govedina, losos i bakalar.

Poslednji deo na vašem tanjiru trebalo bi da sadrži zdrave ugljene hidrate, uključujući raznolike celovite žitarice i banane.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još