Najlepše crnogorske plaže nestaju?

Ada Bojana se sužava, Mogren je izgubio trećinu širine, kaže profesor Univerziteta u Beogradu doktor Sava Petković i upozorava da zbog erozije nestaju najlepše crnogorske plaže.

Kao primere nestajanja plaža pomenuo bih Mogren, koji je za par poslednjih decenija izgubio jednu trećinu svoje širine. To je toliko očigledno da je dovoljno uporediti slike plaže iz 1931. godine, kada je bila spojena kopnom širokim desetak metara i današnju gde praktično imamo dve odvojene plaže", rekao je Petković za "Vijesti".

On je naglasio da je slično u Sutomoru i Petrovcu gde su ljudi prvo napravili kuće blizu mora, pa su šetalištem i obalnim zidom praktično pregradili plažu.

(old_image)

"Leti to i ne izgleda toliko ružno, ali zimi kad su veliki talasi, udaraju u zid potkopavaju pesak i odnose ga u more. Tako polako nestaju najlepše crnogorske plaže”, rekao je Petković, koji je dve decenije radio u beogradskom Inistitutu “Jaroslav Černi”.

"Plaže nestaju na svim meridijanima od Floride do Španije i Italije, ali se tamo bave tim problemom. Ovde se praktično od Austrougarske ne radi ništa ozbiljno i planski na zaštiti divnih plaža”, upozorio je on.

Petković je, takođe, rekao da je problem nestajanja crnogorskih plaža uglavnom izazvan ljudskim postupcima.

“Negde je to gradnja kao u Petrovcu i Sutomoru, a negde, kao na Mogrenu, problem je nastao tako što je prilikom izgradnje magistrale skrenut potok koji je vekovima donosio materijal na plažu. Sada nema potoka pa je plaža sve uža.

(Fonet)

Pogledajte još