Berluskoni izbegao suđenje za seks sa maloletnicom

MILANO, 07. april 2011. (FoNet) - Suđenju italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju pod optužbom da je platio za seks s maloletnom plesačicom odloženo je nakon saslušanja koje je trajalo samo pet minuta, izveštava Slobodna Evropa.

Berluskoni je takođe optužen za zlopotrebu položaja, kako navode tužitelji, jer je lično pozvao policiju i tražio da se devojka optužena za krađu pusti iz pritvora zbog straha da će ona otkriti prirodu njihovog odnosa.

Prekršajni sud u Milanu odlučio je da se postupak odloži do 31. maja da bi se omogućilo imenovanje državnih tužioca u ovom predmetu.

Kazna za maloljetničku prostituciju je zatvor u trajanju od šest mjeseci do tri godine. Zlopotreba ovalšćenja kažnjiva je od četiri do 12 godina zatvora, a ako bi Berluskoni bio osuđen na više od pet godina, usledila bi doživotna zabrana obavljanja javne funkcije.

Premijer nije prisustvovao ročištu u sredu. Umesto toga, on je zakazao sednicu vlade da bi se razgovaralo o - krizi u Libiji. Njegovi advokati su u pismu naveli da je bio sprečen da prisustvuje suđenju zbog "institucionalnih obaveza".

Italijanski tužitelji optužili su Berluskonija da je plaćao seks marokanskoj plesačici Karimi el Mahrug, poznatoj kao Rubi, u svom domu u blizini Milana 2010, kada je imala samo 17 godina – dakle bila maloletnica prema italijanskom zakonu o prostituciji.

Dokazi koji bi trebali biti prezentirani na suđenju uključuju i snimke koji, kako se navodi, prikazuju kako su žene obezbeđivane za seks za zabave u Berluskonijevoj vili.

I tužilaštvo i odbrana su pozvali sada osamnaestogodišnju Rubi kao svedoka. Još desetine italijanskih starleta takođe su pozvane da svedoče.

Berluskoni tvrdi da nije imao seks s Rubi. Takođe je 74-četvrogodišnji premijer rekao da je postupao s "dobrom namerom " kada je tvrdio da je policiji rekao da je Rubi nećaka bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i da je treba pustiti da bi se izbegao diplomatski incident.

Italijanski Ustavni sud je u januaru skinuo Berluskoniju imunitet od krivičnog gonjenja. Berluskoni se osim toga idući sedmica suočava sa suđenjem za tri nepovezane pronevere i prevare.

Odgađanje procesa i za seks skandal i za zlopotrebu položaja moglo bi imati implikacija zbog pokušaja Berluskonijevih advokata i političkih saveznika da preokrenu situaciju. Oni pokušavju da suđenje presele iz tribunala u Milanu uz tvrdnje da sud ima političke motive protiv italijanskog premijera.

Oni žele da slučaj prebace u takozvani Italijanski sud ministara, koji se bavi krivičnim delima koje su počinili javni zvaničnici pri obavljanju dužnosti.

U utorak je donji dom parlamenta odobrio predlog molbe Ustavnom sudu da donese odluku o tome koji sud treba da procesuira slučaj. Odgađanje suđenja dalo je Ustavnom sudu vremena da donese odluku pre nego što bi postupak u Milanu krenuo dalje.

Pitanje nije samo akademske prirode. Za razliku od regularnog suda, sudu ministara treba odobrenje donjeg doma parlamenta, ako želi izvesti Berluskonija na suđenje.

Berluskoni je i sam član tog doma, a njegovi konzervativni saveznici tamo kontrolišu većinu.

Kako kažu analitičari, malo je verovatno da bi Berluskonijevi partneri dozvolili da Sud ministra uopšte otvori slučaj protiv njega.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.