Berluskoni izbegao suđenje za seks sa maloletnicom

MILANO, 07. april 2011. (FoNet) - Suđenju italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju pod optužbom da je platio za seks s maloletnom plesačicom odloženo je nakon saslušanja koje je trajalo samo pet minuta, izveštava Slobodna Evropa.

Berluskoni je takođe optužen za zlopotrebu položaja, kako navode tužitelji, jer je lično pozvao policiju i tražio da se devojka optužena za krađu pusti iz pritvora zbog straha da će ona otkriti prirodu njihovog odnosa.

Prekršajni sud u Milanu odlučio je da se postupak odloži do 31. maja da bi se omogućilo imenovanje državnih tužioca u ovom predmetu.

Kazna za maloljetničku prostituciju je zatvor u trajanju od šest mjeseci do tri godine. Zlopotreba ovalšćenja kažnjiva je od četiri do 12 godina zatvora, a ako bi Berluskoni bio osuđen na više od pet godina, usledila bi doživotna zabrana obavljanja javne funkcije.

Premijer nije prisustvovao ročištu u sredu. Umesto toga, on je zakazao sednicu vlade da bi se razgovaralo o - krizi u Libiji. Njegovi advokati su u pismu naveli da je bio sprečen da prisustvuje suđenju zbog "institucionalnih obaveza".

Italijanski tužitelji optužili su Berluskonija da je plaćao seks marokanskoj plesačici Karimi el Mahrug, poznatoj kao Rubi, u svom domu u blizini Milana 2010, kada je imala samo 17 godina – dakle bila maloletnica prema italijanskom zakonu o prostituciji.

(old_image)

Dokazi koji bi trebali biti prezentirani na suđenju uključuju i snimke koji, kako se navodi, prikazuju kako su žene obezbeđivane za seks za zabave u Berluskonijevoj vili.

I tužilaštvo i odbrana su pozvali sada osamnaestogodišnju Rubi kao svedoka. Još desetine italijanskih starleta takođe su pozvane da svedoče.

Berluskoni tvrdi da nije imao seks s Rubi. Takođe je 74-četvrogodišnji premijer rekao da je postupao s "dobrom namerom " kada je tvrdio da je policiji rekao da je Rubi nećaka bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i da je treba pustiti da bi se izbegao diplomatski incident.

Italijanski Ustavni sud je u januaru skinuo Berluskoniju imunitet od krivičnog gonjenja. Berluskoni se osim toga idući sedmica suočava sa suđenjem za tri nepovezane pronevere i prevare.

Odgađanje procesa i za seks skandal i za zlopotrebu položaja moglo bi imati implikacija zbog pokušaja Berluskonijevih advokata i političkih saveznika da preokrenu situaciju. Oni pokušavju da suđenje presele iz tribunala u Milanu uz tvrdnje da sud ima političke motive protiv italijanskog premijera.

Oni žele da slučaj prebace u takozvani Italijanski sud ministara, koji se bavi krivičnim delima koje su počinili javni zvaničnici pri obavljanju dužnosti.

U utorak je donji dom parlamenta odobrio predlog molbe Ustavnom sudu da donese odluku o tome koji sud treba da procesuira slučaj. Odgađanje suđenja dalo je Ustavnom sudu vremena da donese odluku pre nego što bi postupak u Milanu krenuo dalje.

Pitanje nije samo akademske prirode. Za razliku od regularnog suda, sudu ministara treba odobrenje donjeg doma parlamenta, ako želi izvesti Berluskonija na suđenje.

Berluskoni je i sam član tog doma, a njegovi konzervativni saveznici tamo kontrolišu većinu.

Kako kažu analitičari, malo je verovatno da bi Berluskonijevi partneri dozvolili da Sud ministra uopšte otvori slučaj protiv njega.

Pogledajte još