NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Do ponedeljka zatvoreno sve osim apoteka, pumpi i prehrambenih prodavnica

- U Srbiji će od večeras do ponedeljka biti zatvoreno sve osim prehrambenih objekata, apoteka i pumpi, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa - saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Vrtići nastavljaju da rade, dok će niži osnovci verovatno od ponedeljka bar na nedelju dana preći na onlajn nastavu, kazala je ona.

- Vrtiće ne možemo da zatvorimo, tako da oni nastavljaju da rade, ali je potreban maksimalan oprez i poštovanje mera. Ako postoje vaspitači i vaspitačice koji još nisu vakcinisani, pozivam ih da nam se obrate da to završe što pre - poručila je Brnabićeva.

Premijerka je izjavila da će u ski centrima svi restorani i kafići biti zatvoreni, izuzev u hotelima gde će biti otvoreni samo za goste.

- Skijališta rade, iako je Krizni štab zahtevao da se u potpunosti zatvore. Mislim da nije realno da se neko zarazi na stazi, već se to događa u kafićima i restoranima. Mi ćemo sada zatvoriti kafiće i restorane, kao što je bilo za vikend - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da neće biti uveden policijski čas, niti potpuna zabrana kretanja.

- Ovo je kompromisno rešenje. Dugo smo i žustro razgovarali oko mera, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije - rekla je Brnabićeva, preneo je Tanjug.

Ona je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Zato je apelovala još jednom na sve građane da se vakcinišu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još