SVAKI TREĆI RADNIK ZLOSTAVLJAN NA POSLU: Za pet godina rada SOS linije - 550 postupaka

Telefon za prijavu slučajeva mobinga za pet godina, otkako je uvedena SOS linija, zazvonio je 5.077 puta. Zahvaljujući njemu pokrenuto je 550 postupaka. Ipak, u više od 50 odsto slučajeva utvrđeno je da nije reč o zlostavljanju na radu.

U 13 procenata se sve završilo sporazumno, a u oko 30 odsto utvrđeno je postojanje zlostavljanja.

Ovo su rezultati rada telefonske linije koje su u ponedeljak predstavili Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, i Ivica Lazović, zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Saglasili su se da Srbija ima odlične pravne mehanizme za zaštitu zaposlenih od zlostavljanja na radu.

- Niko ne treba i ne sme da trpi bilo kakav oblik zlostavljanja, uključujući i zlostavljanje u radnoj sredini, a Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je tu da pomogne svima da se reše problemi u vezi sa tim - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ministarka je uputila apel svim građanima da, ukoliko smatraju da su izloženi određenoj vrsti zlostavljanja u radnoj sredini potraže pravnu pomoć. Nju je moguće ostvariti na SOS mobing liniji 080-300-601.

- Relativno veliki broj građana obratio nam se i pružena im je pomoć - rekao je Ivica Lazović, zamenik direktora Agencije i dodao:

- Od ukupnog broja poziva u 643 slučaja zatražena je pravna pomoć, od kojih je Agencija postupala u oko 550 postupaka.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još