NAROČITO TOKOM PANDEMIJE: Telefonski razgovor može da ublaži osećaj usamljenosti

Razgovaranje s nekim putem telefona po 10 minuta više puta nedeljno, može da smanji osećaj usamljenosti naročito tokom pandemije, otkrilo je novo istraživanje.

Polovina od 240 učesnika studije odabrana je za primanje kratkih telefonskih poziva volontera tokom meseca i oni su nakon toga saopštili da se osećaju manje usamljenima, prema studiji objavljenoj u časopisu "JAMA Psychiatry".

- Volonteri su nakratko trenirali empatične komunikacijske veštine, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja o čemu njihov subjekt govori - rekla je autorika studije Maninder Kahlon, vanredna profesorka sa Univerziteta u Teksasu.

- Ponekad je cilj samo postići osećaj kontrole tokom razgovora. Možda nećemo imati kontrolu u drugim aspektima svog života, ali možemo kontrolisati razgovor - rekla je Kahlon.

Prve nedelje volonteri su pozivali učesnike pet dana tokom nedelje u vreme kad su učesnici rekli da je najbolje za njih.

Sledećih nedelja učesnici su birali da li će primati samo dva poziva nedeljno ili čak pet.

Prvih nedelja razgovori su bili malo duži od 10 minuta, ali tokom istraživanja vođeni su na 10 minuta. Učesnici su razgovarali o raznim temama, uključujući sopstveni svakodnevni život, i pitali o životu svojih volontera.

Uz učesnike studije koji su primali pozive bila je i kontrolna grupa koja nije primala pozive. Članovima obe grupa, na početku i na kraju meseca, prema naučnoj lestvici izmereni su nivoi usamljenosti, teskobe i depresije.

Na UCLA skali usamljenosti sa tri pitanja, koja se kreće od tri do devet, učesnici telefonskih poziva u proseku su na početku bili na 6,5, a završili na 5,2 dok kod kontrolne grupe nije bilo promena.

- Ne postoji standardizovani način da se protumači koliko je ovakav pomak klinički značajan, ali rezultat učesnika je opao u značajnoj meri, pa to znači da smo stvarno na njih značajno uticali - rekla je Kahlon.

Anksioznost i depresija zabeležili su još veći pad, sa preko 30 odsto smanjenja na lestvici GAD-7, odnosno skoro 24 odsto smanjenja na lestvici PHQ-8.

- Ti rezultati su čak bili bolji od uticaja na usamljenost jer nismo nužno očekivali takve rezultate - rekla je Kahlon.

Ova studija je obećavajuća i može nam pomoći u načinu na koji ljudi prevode dokaze u praksu, rekla je Džulijan Holt-Lunstad, profesorka psihologije i neuronauke sa univerziteta "Brigham Young" u Juti, koja nije bila uključena u istraživanje.

Rekla je da je videla mnogo pristupa smanjenju usamljenosti utemeljenih u zajednici, ali retko je naći klinički testirani pristup. Holt-Lunstad kaže da bi volela da su testirani i volonteri jer su i oni mogli da vide pozitivne emocionalne pomake.

- Neka istraživanja ukazuju na to da stvarno pružanje podrške i volontiranje takođe mogu značajno da utiču na neke od tih ishoda, uključujući usamljenost - rekla je Holt-Lunstad.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexeles.com

Pogledajte još