SNS i DSS mogu do pobede na izborima?

BEOGRAD, 07. april 2011. (FoNet) - Kad bi sada bili raspisani izbori, SNS Tomislava Nikolića i DSS Vojislava Koštunice mogli bi zajedno da osvoje vlast, piše danas Blic.

To potvrđuju istraživanja javnog mnjenja iz marta, koja pokazuju sve izraženiju prednost SNS nad DS. Pri tome, loša ekonomska situacija u zemlji ide naruku opoziciji u smislu da će građani, s pravom, za prazan džep okriviti vlast.

"Očita je prednost opozicionih stranaka, pre svega Srpske napredne stranke, što je normalno u ovakvim ekonomskim prilikama", kaže za Blic univerzitetski profesor i politički analitičar Zoran Stoiljković.

Direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati takođe smatra da loša ekonomska situacija pogoduje opoziciji i kaže da je potpuno razumljivo to što Nikolić pokušava da iskoristi tu situaciju i natera vlast da što pre raspiše izbore.

Politički analitičari, međutim, teško mogu da odgovore na pitanje koliko biračko telo mogu da pridobiju Nikolić i Koštunica zajedno nakon što su obnovili saradnju, jer to zavisi od više stvari.

Pre svega, kako kažu, zavisi od toga kolika će biti izlaznost na izborima, da li će SNS i DSS nastupiti odvojeno ili u predizbornoj koaliciji, kao i da li će te dve stranke moći da pomire suštinske razlike kada su u pitanju stavovi o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Pri tome, treba uzeti u obzir činjenicu da je proširenje opozicionog bloka sa SRS i LDP gotovo nemoguće.

 

 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.