Prosečan životni vek Romkinja 48 godana

BEOGRAD, 7. aprila 2011. (Beta) - Prosečan životni vek Romkinja u Srbiji je 48 godina, što je za gotovo 30 godina kraće od žena u ostatku populacije, rečeno je na je u četvrtak na sednici Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Srbije, koja je održana povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, 8. aprila.

Članica Vladinog Saveta za rodnu ravnopravnost Slavica Vasić na skupu je iznela i podatak iz istraživanja, prema kojem svega 3,5 odsto Romkinja u Srbiji živi duže od 65 godina.

Istraživanje je pokazalo i da je unutar romske populacije 75 odsto žena nepismeno, 35 odsto žena završi osnovnu školu, 25 odsto srednju, a tri odsto žena ima visoko obrazovanje.

Prema podacima Saveta za rodnu ravnopravnost, 45 odsto Romkinja nema lična dokumenta, što im otežava ostvarenje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

Predsednica skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova Gordana Paunović Milosavljević navela je da je prema statistici Svetske zdravstvene organizacije prosečni životni vek žena u Srbiji oko 75 godina, što je za gotovo 30 godina više nego u romskoj populaciji.

"Romkinje se suočavaju i sa nasiljem u porodici, višestrukim diskriminacijama u društvu, žive u neadekvatnim stambenim uslovima i siromaštvu", navela je Paunović Milosavljević.

Pogledajte još