Što pre uvesti finansijsku disciplinu

BEOGRAD, 7. aprila 2011. (Beta) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da jedan od prvih poteza vlasti mora biti uvodjenje fiskalne discipline, kao i da će državne subvencije najverovatnije postojati još ove godine.

On je u intervju za Ekonomist magazin rekao da su u toku konsultacije da li zakonom treba propisati rok u kome javna preduzeća moraju da plate svoje obaveze ili da se to reguliše na neki drugi način.

"S druge strane i dalje postoji velika potreba domaćih kompanija za jeftinijim kreditima, jer bez toga mnoge od njih neće moći da prežive. Subvencije su antikrizna mera, koja je ispunila cilj i verovatno će se primenjivati još ove godine. Donekle ohrabruje i što su neka preduzeća počela da uzimaju kredite za investicije, a ne samo za likvidnost", rekao je Ćirić.

On je ocenio da je statistički kriza prošla, ali da je problem što se ta "solidna makro slika ne preslikava na mikro nivo, na preduzeća i budžete gradjana, čiji je standard zbog zamrznutih plata, uz istovremeni rast cena i kursa smanjen za skoro 40 odsto".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.