Najčešće greške turista na putovanjima

Turisti početnici, pasoš treba uvek da nose na sigurnom mestu, a moraju da paze i šta i gde fotografišu. Neprijatnosti putovanja najčešće počinju već na aerodromu, a ljudi treba da isprazne sve iz svojih džepova osim novca i kreditnih kartica.

- Pasoš treba da je otvoren na stranici sa slikom - upozorava John DiScala, savetnik putnika u jednoj avio kompaniji.

Obezbeđenju je dovoljno nekoliko sekundi da propusti ljude ako sve odgovara, zato bi pristojnost, pridržavanje sigurnosnih mera i izbegavanje svađa trebalo da vam budu obrazac za ponašanje.

NOVČANIK I PASOŠ
Novčanik i pasoš uvek nosite odvojeno i u posebnim torbicama, najbolje onima oko vrata i ispod majice. Tokom putovanja najbolje je ostati neprimećen jer lokalni lopovi uvek vrebaju greške turista

ULAZAK U AVION
Na većini aerodroma postoje uputstva za početnike kako se ponašati pri ulasku u avion. Ipak, većina se boji da će avion pobeći pa se guraju i ne pridržavaju pravila da prednost imaju putnici iz prve klase. Zbog toga često nastaju nepotrebne gužve.

NOVAC
Turisti se često odlučuju da menjaju novac u lokalnu valutu u poslednjem času, pa se često to svodi na promene na aerodromima u stranim zemljama. To je velika greška jer tako gubite dosta novca. Uvek to obavite u lokalnim menjačnicama ili bankama.

INTERNET
U internet kafićima uvek se odlogujte sa svojih računa elektronske pošte kako biste sprečili neprijatnosti. Isto važi i za poštu i Fejsbuk profil.

FOTOGRAFIJE
Fotografisanje lokalnog stanovništva bez dozvole nije dopušteno u svim kulturama. Negde je to izrazito nepristojno. Zato se dobro raspitati o običajima u zemlji u koju putujete.

NEPOZNATI JEZIK
Turisti često znaju neprikladno da komentirišu uslugu u stranim zemljama i ponašaju se kao da su domaćini gluvi i neuki i da ih neće razumeti. To je vrlo arogantno.

Izvor: Blic.zena

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.