EPS tvrdi da je struja iz energije vetra skuplja

BEOGRAD, 7. aprila 2011. (Beta) - Elektroprivreda Srbije saopštila je u četvrtak da nisu tačne ocene da će cena struje biti niža ukoliko se bude proizvodila iz energije vetra i dodala da će struja proizvedena na taj način biti skuplja.

Elektroprivreda Srbije podržava razvoj obnovljivih izvora energije, ali i upozorava da će priključivanje vetroelektrana na elektroenergetski sistem platiti gradjani Srbije, navodi se u saopštenju.

Kilovat-čas iz vetra, uz dodatne troškove za prenos kroz mrežu, dostići će 13,06 evro centi za kilovat-čas, što je 2,33 puta više od sadašnje prodajne cene struje EPS-a, koja iznosi 5,61 evrocenti bez PDV-a.

Gubitke zbog razlike u ceni, troškove stajanja kapaciteta EPS-a i izgradnje novih elektrana koje bi bile rezerva kada nema vetra, platiće kupci struje i EPS, koji za struju iz vetra treba da plati izmedju 1,3 i 2,7 milijardi evra, kaže se u saopštenju.

EPS je u obavezi da 12 godina plaća 9,5 evro centi za kilovat-čas struje dobijene iz vetra, navodi se u saopštenju i dodaje da vetroelektrane neće doprineti ni stabilnom snabdevanju Srbije strujom.

Pogledajte još