Srpskom izvozu "okruglo" 80 miliona

U narednoj godini za Program bespovratne finansijske podrške izvoznicima obezbeđeno 65 miliona dinara, a za Program podsticajnih sredstava investitorima oko 20 miliona evra
Državna Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) bavi se pružanjem pomoći preduzećima pri obavljanju poslovnih i investicionih aktivnosti u Srbiji, vrši istraživanja i obezbeđuje resurse kako bi strani investitori mogli da donesu prave odluke i da uspešno izvrše ulaganja, objašnjava u intervjuu za "Privredni pregled" direktor Agencije Vesna Perić i dodaje da SIEPA pruža i praktičnu pomoć uvoznicima proizvoda i usluga iz Srbije u pogledu svih neophodnih pitanja. Zbog uspešne organizacije događaja u inostranstvu i brojnih međunarodnih nagrada koje je osvojila, SIEPA je, ističe naša sagovornica, sve više uključena u poslove međunarodne promocije Srbije i repozicioniranja njenog brenda u svetu.

Koliko ste i na koji način pomogli domaću privredu i izvoz?

SIEPA je ove godine organizovala učešće domaćih kompanija na ukupno 14 sajmova. Najviše sajmova organizovano je iz oblasti prehrambene industrije (ukupno sedam), među kojima su domaće kompanije najveći uspeh zabeležile na sajmu Anuga u Kelnu, World Food Moskvi i Fancy Food u Njujorku. Kao rezultat nastupa na prehrambenim sajmovima ukupno je ostvareno oko 40 miliona evra izvoza. Pored prehrambenih sajmova, SIEPA je organizovala učešće domaćih kompanija na sajmu informacionih tehnologija CeBIT, na tri sajma nekretnina i investicija – Expo Real u Minhenu, Real Vienna u Beču i MIPIM u Kanu, zatim na sajmu delova i sistema automobilske industrije Equip auto u Parizu, na sajmu tekstila CPM u Moskvi, kao i sajmu nameštaja Sep FIM u Valensiji. Pored sajmova, SIEPA je dodelila nagrade za najbolje izvoznike 2007. godine. Za najboljeg izvoznika proglašena je kompanija "Goša" iz Smederevske Palanke. Nagradu u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je firma "Spektar" iz Gornjeg Milanovca, dok je za osvajanje novog tržišta nagradu dobila kompanija "Trikotaža Ivković". Nagrada za najbolji izvozni proizvod dobila je firma "Foodland", a kompanija "DHL International Beograd" dodatno je nagradila kompanije sa ukupno 30.000 evra u uslugama. SIEPA je ove godine prvi put u Srbiji organizovala manifestaciju "Susret s kupcima" (Meet the buyer), čiji je cilj bio da pojednostavi povezivanje kupaca (multinacionalnih kompanija) i potencijalnih dobavljača (domaćih malih i srednjih preduzeća), a koji na taj način otvaraju put poslovnoj saradnji, uz obostranu uštedu vremena i resursa. Na događaju je učestvovalo 15 multinacionalnih kompanija ("Koka-kola", "Telenor", "Simens", "Gorenje", IKEA, BAT i druge), čiji su se predstavnici susresli s menadžerima iz preko 100 domaćih malih i srednjih preduzeća.

Koliko je sredstava ove godine "povučeno" od strane privrednika?

Ove godine dodelili smo 80 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći za 145 srpskih izvoznih preduzeća. Sredstva su dodeljivana putem javnog konkursa, a iznos odobren pojedinačnom preduzeću kretao se između 250.000 i 2,5 miliona dinara. Aktivnosti i troškovi za koje su odobrena sredstva podrazumevali su istraživanje tržišta, učešće na međunarodnim privrednim sajmovima u inostranstvu, izradu novog dizajna proizvoda, izradu dizajna novog pakovanja, testiranje i sertifikaciju proizvoda, uvođenje novih standarda, kao i sertifikaciju novih standarda. Ova bespovratna finansijska pomoć je pre svega namenjena uspešnim malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom robe ili pružanjem usluga namenjenih izvozu, trenutno nemaju većinsku zastupljenost na tržištima u inostranstvu, ali poseduju potencijal i dobre poslovne projekte da to ostvare. Pored izvoznog programa, SIEPA je ove godine sprovela dva kruga dodele sredstava za podsticanje investicija, koja su rezultirala otvaranjem 5.634 novih radnih mesta i realizovanjem 211,4 miliona evra investicija, kako stranih tako i domaćih. SIEPA je u tu svrhu, prema već utvrđenoj Uredbi Vlade Srbije, ove godine dodelila 12,5 miliona evra za 25 stranih i domaćih kompanija.

Šta SIEPA planira u narednoj godini? Da li će biti nekih noviteta u načinu davanja podrške privrednicima? 

Agencija u novoj godini planira da nastavi s pomaganjem srpskih izvoznih preduzeća da se predstave na međunarodnom tržištu organizovanjem učešća na sajmovima, a po prvi put biće organizovan zajednički nastup domaćih prehrambenih kompanija na sajmu hrane Foodex, koji se održava od 11. do 14. marta u Tokiju. Cilj je da se domaće kompanije predstave na jednom od najvećih sajmova hrane na istočnom tržištu sa svojom paletom proizvoda i prerađevina od voća i povrća. U planu je i da se početkom 2008. godine sprovede novi krug dodele bespovratnih finansijskih sredstava za internacionalizaciju domaćih izvoznih preduzeća. Kada je u pitanju dodela bespovratnih sredstava za podsticanje investicija, završen je peti krug, u okviru kojeg su se prijavila 33 domaća i strana preduzeća. Za Program bespovratne finansijske podrške izvoznicima u sledećoj godini obezbeđeno je 65 miliona dinara, dok je za Program podsticajnih sredstava investitorima obezbeđeno oko 20 miliona evra. Planirano je i da se u postojeće mehanizme bodovanja i rangiranja investitora inkorporiraju novi kriterijumi, koji će dodatno favorizovati ulaganje u nerazvijene delove Srbije, kao i u prioritetne industrije.

("Pregled")

Pogledajte još