KONKURS ZA NAJBOLJU GRAFIKU MALOG FORMATA

I nagrada 300 evra, II nagrada 200 evra, III nagrada 100 evra

Organizatori pozivaju sve likovne stvaraoce sa teritorije Republike Srbije koji rade na polju umetničke grafike da podnesu svoje grafičke otiske i tako konkurišu za jednu od tri vredne novčane nagrade (I nagrada 300 evra, II nagrada 200 evra, III nagrada 100 evra).

Na konkursu u obzir dolaze sve grafičke tehnike visoke, duboke i ravne štampe u kojima se realizuje originalna umetnička grafika (akvatinta, bakropis, bakrorez, suva igla, mecotinta, litografija, algrafija, linorez, drvorez, linogravura, kolografija, sitoštampa kao i kombinacije istih), kao i digitalni print, i biće prihvaćeni samo originalni grafički listovi, nastali i otisnuti u poslednje tri godine (2019–2021). Svi priloženi radovi moraju biti realizovani kao grafike otisnute na formatu papira ne većem od 18 x 18 cm i svaki učesnik konkuriše sa jednim radom i sa temom po sopstvenom izboru.

Izložba će biti žirirana i selekciju pristiglih dela obaviće stručni žiri koji će dodeliti i tri novčane nagrade. Izložba selektovanih radova održaće se od 14. do 27. juna 2021. godine u Galeriji „La Vista“ u Novom Sadu.

Konkurs je otvoren do 31. maja 2021.


--------------------------------

Konkurs „MALA GRAFIKA – NOVI SAD“ osnovan je 2017. godine u Novom Sadu kao bijenalna umetnička manifestacija sa ciljem promocije i afirmacije likovne grafike i podrške savremenim umetnicima koji stvaraju na ovom polju. Projekat „MALA GRAFIKA – NOVI SAD“ nastoji da ukaže na značaj grafike kao posebne i složene likovne discipline, kao i da podseti na značajno mesto koje je Novi Sad imao kao vodeći centar grafike u Jugoslaviji i Srbiji tokom druge polovine 20. veka. Osmišljen je sa željom da se razvije kao tradicionalno bijenale male grafike nacionalnog karaktera, sa tendencijom da preraste u međunarodni konkurs, čije postojanje će omogućiti umetnicima snažniju podršku za dalji rad i afirmaciju. Ovogodišnje izdanje je treći po redu umetnički konkurs iz ove discipline, a 2017. i 2019. uspešno su održana likovna takmičenja na kojem je učestvovalo više stotina grafičara iz cele Srbije.

Pogledajte još