Radio – televizija Vojvodine medijski partner Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“

Potpisan sporazum o saradnji

Sporazum predviđa nastavak medijske saradnje u cilju uspešne realizacije projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i ostvarivanja javnog interesa, blagovremenim informisanjem građana o tom kulturnom projektu od nacionalnog značaja i događajima koji se realizuju u njegovom okviru.  

„Veliko je zadovoljstvo kada možete formalizovati saradnju sa jednom ovakvom institucijom kao što je naša Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“. Entuzijazam koji nosi ova mlada ekipa, rezultira mnoštvom žanrovskih sadržaja i čitavim nizom događaja u gradu. Iza njih će ostati jedan drugačiji Novi Sad, lepši, oplemenjeniji i Radio-televizija Vojvodine u tome vidi svoje mesto i ulogu – pre svega, da najavi, zabeleži i dokumentuje to što se događa u našem gradu kao kulturnoj prestonici Evrope. U tome vidimo naš cilj i zadatak“,  kazao je generalni direktor Radio – televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica. 

„Saradnja sa medijima je jedan od ključnih segmenata projekta od nacionalnog značaja kao što je titula Evropske prestonice kulture. Saradnja sa Radio - televizijom Vojvodine kao pokrajinskim javnim servisom je već odavno na stabilnim temeljima i ostvarena je preko informativnog programa, lajv prenosa i emisija specijalizovanih za kulturu, tako da je ovo potpisivanje zapravo samo potvrda te već dobre saradnje. Zajednički imenitelj nam je svakako interkulturalnost koji je imperativ za projekat Evropske prestonice kulture, zbog čega je i ključna promocija na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini, što će u okviru ove saradnje biti podignuto na viši nivo“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković. 

Medijska saradnja dve institucije omogućiće građanima da putem svih sedam medijskih platformi Radio – televizije Vojvodine – dva televizijska i tri radijska kanala, putem internet sajta rtv.rs i internet omladinskog „O“ radija, na šesnaest jezika prate aktuelnosti vezane za događaje i projekte Fondacije.  

Među uspešnim, već ostvarenim vidovima saradnje, ističe se prenos Korza, jedinstvenog koncerta klasične muzike na jednom od najprometnijih bulevara, kao i ceremonije svečanog otvaranja prošlogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“, zatim redovna rubrika koja se bavi aktivnostima Evropske prestonice kulture na prvom programu Radija RTV-a, specijalna emisija sa Stefanom Milenkovićem, kao i redovno praćenje aktivnosti Fondacije kroz kulturni dnevnik RTV-a „Art-erija“, ali i centralne emisije Informativnog programa. 

Da podsetimo, krajem prošle godine formalno je donesena odluka Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o odlaganju godine titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad sa 2021. na 2022. godinu, zbog pandemije koronavirusa. Novi Sad će titulu kulturne prestonice poneti zajedno sa Ešom (Luksemburg) i Kaunasom (Litvanija). 

Foto: EPK/U. Dožić

Pogledajte još