Noć Portugalaca i Španaca

Goleada iz Lige šampiona prenela se i u Ligu Evrope. U prva četiri meča četvrtfinala postignuto je čak 19 golova, ponajviše zahvaljujući Portugalcima (Porto i Benfika), koji su dali devet i Špancima (Viljareal), koji je Tvente ispratio kući sa pet komada.

Tužno veče imali su Holanđani, altuelni šampion i lider u prvenstvu Tvente doživeo je debakl na „Madrigalu“, dok je PSV „popio“ četiri komada u Lisabonu. I jednim i drugim biće potrebno pravo čudo, pa da u revanšu izbore mesto među četiri najbolja.

Jedini neizvestan revanš meč četvrtfinala svakako će biti duel Brage i Dinama iz Kijeva, ali posle 1:1 u Ukrajini i imajući u vidu kako je tim Domingoša Pasijense igrao na svom terenu protiv Arsenala, Partizana, Liverpula, sigurno je da su u blagoj prednosti.

To praktično znači da bi završnica Lige Evrope mogla da bude mini šampionat Iberijskog poluostrva jer sve miriše na polufinalne duele između Porta i Viljareala, odnosno Benfike i Brage. Dakle, jedan portugalski tim gotovo sigurno igraće u finalu, 18. maja u Dablinu.

Porto na „Dragau“ nije imao milosti prema moskovskom Spartaku i pokazao je da posle vraćanja šampionske krune na domaćoj sceni želi novi trofej u Evropi, prvi posle 2003. godine kada su pod vođstvom Žoze Murinja osvojili UEFA kup. Fantastično veče imao je Kolumbijac Rademal Falkao, strelac tri od pet golova u pobedi svog tima (5:1).

Nekadašnji centarfor River Plate sada je prvi strelac takmičenja sa deset golova, dok pogodak manje ima Đuzepe Rosija iz Viljareala.

Italijan je u „petardi“ svog tima protiv Tventea postigao samo jedan pogodak, ali pošto je izvesno da će i jedni i drugi nastaviti takmičenje biće to zanimljiva borba.

Benfika je u reprizi finala Kupa šampiona iz 1988. godine nadigrala PSV 4:1 i blizu je slatke osvete za poraz u pomenutom meču. „Orlovi“ su igrali odlično, imali 3:0, međutim mladi Labjad vratio je Holanđane u igru, ali je Havijer Saviola u poslednjim trenucima meča postigao još jedan pogodak i znatno otežao posao „filipsovcima“. Jagoš Vuković je ceo meč presedeo na klupi.

Na stadionu „Valerij Lobanovski“ vođena je bespoštedna borba između kijevskog Dinama i Brage, a odluka o polufinalisti odložena je za revanš poišto posle 90 minuta nije bilo pobednika (1:1). Ukrajincima je mnogo nedostajao Miloš Ninković, a medveđu uslugu svom timu napravio je i Andrej Ševčenko, koji je za svega 15 minuta na terenu uspeo da dobije dva žuta kartona i ostavi saigrače na cedilu.

Liga Evrope, četvrtfinale:

Benfika - PSV 4:1
(Aimar 37, Salvio 45, 51, Saviola 90+4 - Labijad 80)

Dinamo Kijev - Braga 1:1
(Jarmolenko 6 - Gusev 13 a.g.)

Porto - Spartak Moskva 5:1
(Falkao 37, 84, 90+1 Varela 65, Maikon 70 - Kombarov 71)

Viljareal - Tvente 5:1
(Marčena 22, Valero 43, Nilmar 45+1, 80, Rosi 55 - Janko 90+1)

Izvor: www.zurnal.rs

Pogledajte još