VRATITE VLASIMA SJAJ I MEKOĆU: Tri domaće maske brzo oparavljaju oštećenu kosu

Kokosovo ulje sprečava gubitak proteina u kosi, bademovo ulje hrani kosu i umiruje skalp, a ulje jojobe ga stimuliše. Betonitna glina pomaže u uklanjanju toksina iz kose.

1. Hidratantna maska za kosu

Sastojci:

- 60 ml običnog jogurta
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 čajna kašičica meda
- 15 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema i način primene:

Pomešajte jogurt, ulje i med, zatim dodajte ulje lavande. Ponovo sve promešajte. Namočite kosu i obrišite peškirom da ostane vlažna. Stavite masku i držite je 20 minuta. Jogurt će dodati proteine vašoj kosi, maslinovo ulje je ojačava, zbog meda će biti sjajnija i mekša, a ulje lavande pomaže u borbi protiv peruti.

2. Maska za nefarbanu kosu

Sastojci:

- 90 ml jabukovog sirćeta
- 45 ml vode
- 15 ml ulja od badema (jedna supena kašika)
- 15 ml ulja od jojobe (jedna supena kašika)
- 15 ml kokosovog ulja (jedna supena kašika)
- 125 ml bentonitne gline

Priprema i način primene:

Pomešajte sve sastojke osim gline. Ako se bademovo ulje zgusnulo, mešajte dok se ne spoji sa ostalim sastojcima. Kad se sastojci spoje dodajte glinu, pomešajte sastojke i pričekajte dok se smesa ne slegne. Ispašće dosta gusta maska. Masku stavite na kosu i držite između 20 i 30 minuta. Bentonitna glina pomaže u uklanjanju toksina iz kose, kokosovo ulje sprečava gubitak proteina u kosi, bademovo ulje hrani kosu i umiruje skalp, a ulje jojobe ga stimuliše.

3. Maska za masnu kosu

Sastojci:

- 125 ml naseckanih jagoda
- 1 limun, isceđeni
- 15 ml soli (jedna kafena kašika)

Priprema i način primene:

Jagode stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Procedite je kroz gazu u posudu. Dodajte sok od limuna i sve zajedno umešajte. Stavite na suvu kosu, dobro umasirajte i ostavite masku da stoji 15 do 20 minuta. Pomoću soli ćete odstraniti perut, sok jagode će dati kosi dodatnu čvrstoću i sjaj, a limun će povratili pH kose.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još