Strateško partnerstvo podrazumeva i obaveze

PARIZ, 8. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da strateško partnerstvo sa Francuskom podrazumeva saradnju u više oblasti, ali i obavezu Srbije da završi reforme nakon čega, kako je dodao, očekuje jasnu podršku Francuske za dobijanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Strateško partnerstvo podrazumeva saradnju u oblasti evropskih integracija, modernizacije administracije i obuke ljudi koji rade u državnim institucijama, kao i saradnju u oblasti odbrane...", rekao je Tadić novinarima posle susreta sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem i potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

Tadić je naveo da strateško partnersto podrazumeva i odredjene obaveze "kao što su reformisanje pravnog sistema i uspostavljanje pravne države, dovršetak reforme pravosudja i donošenje seta zakona".

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u petak preneo Borisu Tadiću da Francuska u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije i da će se zalagati za njeno članstvo u EU, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika posle razgovora dva lidera.

"Srbija nema boljeg zastupnika u Evropi za promovisanje njenog ulaska (u Uniju)", rekao je Sarkozi, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Frans pres.

Sarkozi je takodje podvukao koliko je "značajno" da Srbija "nastavi svoje reforme" da bi unapredila pravnu državu i da sve učini da budu uhapšeni haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Pogledajte još