Obnova HE Zvornik počinje 2013.godine

MALI ZVORNIK, 9. aprila 2011. (Beta) - Revitalizacija hidroelektrane (HE) Zvornik u Malom Zvorniku, vredna oko 83 miliona evra, trebala bi da počne 2013. godine, najavljeno je iz te elektrane, koja posluje u sastavu Privrednog društva "Drinsko-limske hidroelektrane".

Iz kreditne linije Nemačke razvojne banke (KfW) je 70 miliona evra, a ostatak, do 83 miliona evra za revitalizaciju, finanansiraće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Direktor HE Zvornik Milorad Dragić rekao je agenciji Beta da je planirano da tokom 2013. godine počne zamena prvog od četiri agregata, a da je u međuvremenu potrebno završiti tendersku proceduru, gradjevinske radove, revitalizaciju sopstvene potrošnje, kao i prokopavanje korita reke Drine nizvodno od brane.

"Pripremni radovi na projektu, započeti su 2000. godine završetkom prve Studije o mogućnostima revitalizacije, konačna verzija studije opravdanosti sa Idejnim projektom završena je 2009. godine, a do kraja juna ove godine trebalo bi da se završi kompletna tenderska dokumentacija i obavi izbor najpovoljnijeg izvođača", kazao je on.

Pogledajte još