Dodeljene nemačke filmske nagrade Lola

BERLIN, 9. aprila 2011. (Beta) - Film "Vincent Will Meer" nemačkog režisera Ralfa Hitnera o mentalno obolelom čoveku koji želi da prvi put vidi more, proglašen je za najbolji film na dodeli nemačkih filmskih nagrada Lola, u petak uveče u Berlinu.

Za glavnu ulogu u tom filmu nagradjen je Florijan David Fic, koji je i autor scenarija tog ostvarenja, preneo je dnevnik Varajeti.

Drami Toma Tikvera "Tri" o mužu i ženi koji se zaljubljuju u istog muškarca pripale su tri nagrade: za režiju, najbolju žensku ulogu (Sofi Roa) i montažu (Matild Bonfoa).

Najviše nagrada - četiri - osvojila je istorijska drama "Poll": za mušku epizodu (Riči Miler), kameru (Danijela Knap), organizaciju produkcije (Silke Bur) i kostimografiju (Djoja Raspe).

Nagrada Lola za žensku epizodu dobila je Beatris Spelsini za rolu u filmu "Das Lied in mir", o Nemici koja igrom slučaja otkriva da potiče iz Argentine. Taj film je nagradjen i za najbolju muziku.

Dokumentarni film Vina Vendersa "Pina", o pokojnoj koreografkinji Pini Bauš, nagradjen je kao najbolji dokumentarac.

Srebrna Lola pripala je filmu "Almanya - Willkommen in D e u t s c h l a n d" Jazemin Šamdereli o turkoj porodici koja odlučuje da se iz Nemačke vrati u Tursku. To ostvarenje je dobilo i nagradu za najbolji scenario.

Bronzanu Lolu dobila je politička drama "Wer wenn n i c h t wir" Andresa Vajela.

Nagrada za životno delo dodeljena je Volfgangu Kolhazeu.

Pogledajte još