SERIJAL O HRAMU KULTURE SA TRADICIJOM DUGOM 64 GODINE

DOM SINDIKATA MESTO NA KOME JE MARTOVSKI FILMSKI FESTIVAL NAPRAVIO PRVE „UMETNIČKE KORAKE“

Prešavši put od  Festivala jugoslovenskog filma osnovanog davne 1953. godine u Puli na kome su prikazivani igrani i dokumentarni filmovi, pa preko 1959. godine kada je u samoj prestonici – Beogradu- pokrenut Jugoslovenski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, današanji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma poznatiji kao MARTOVSKI i ove godine nastavlja svoju decenijama dugu tradiciju. Ipak, javnosti je malo poznato da je neke od svojih najznačajnijih istorijskih izdanja imao upravo u nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata, na čijim je temeljima i nastavljajući tradiciju dugu 64 godine nastala današnja Kombank Dvorana.

Iako istorija piše da je bio festival „uspona i padova“ zbog nedostatka sredstava, ipak neka od tada najposećenijih izdanja festivala su održana u Domu sindikata, od kojih su oštrim „arhivskim okom“ u nemim snimcima i slikama, zabeležena ona iz 1973. kao i 1980.  godine.

Izdanje Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog festivala 20. po redu održano je od 02. do 07. marta 1973. godine u Beogradu, slika govori i da je 24.izdanje festivala održano od 18. do 25. marta četiri godine kasnije, dok je sedam godina kasnije istorija upamtila i 27. po redu festival održan od 17. do 22. marta 1980.kada je već naslovne logoe festivala počeo da krasi i naziv Filmski festival Beograd. Neki od filmova iz bivše Jugoslavije koji su tada bili prikazani su dokumentarci Favorit, Kadinjača, Dar, Udružene naravi, ali animirani filmovi Basna,Predstava, Prozor, Parabola, Njegovo velilčanstvo i drugi.

Istovremeno, jedno od najznačajnijoh izdanja festivala je i ono iz 1999.godine. jer uprkos bombardovanju Beograda - festival nije otkazan. Iako je provobitni trebalo da nastavi tradiciju prikazivanja u Domu sindikata,  filmske projekcije su zbog „ratne situacije“ premeštene na nešto sigurniju, odnosno manju salu u  Doma Omladine.

Ubrzo nakon toga Kratki metar je proslavio 50. rodjendan 2003. godine, a od 2004. godine je festival internacionalnog karaktera, prikazujući filmove i u medjunarodnom i domaćem takmičarskom programu.

Podsetimo, festival dodeljuje tradicionalnu statuu Gran pri, zlatne plakete, medalje Beograda, diplome kao i novčane nagrade,  a nastavio je da živi i tokom 21. veka.

Ovogodišnji MARTOVSKI festival zbog pandemije je pretpreo odlaganja pa će biti održan od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograd.

U nastavku pogledajte arhivske fotografije koje govore u prilog razvoju i korelaciji današnjeg Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma i na svojevrstan način njegove „kolevke“ - nekadašnje  Dvorane Doma sindikata

FOTO: DDS ARHIVA PROMO (PRT SC)

Pogledajte još