Sinod SPC protiv zakona o istopolnim zajednicama

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je danas da je Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv i ocenio da je nedopustivo istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu nacrta zakona.

Sveti arhijerejski Sinod SPC u saopštenju navodi da je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

- Pomenuti predlog zakona za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve, na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija - kaže se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Nedopustivo je, navodi Sinod SPC, istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost.

Napominje se da "Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine".

- Sveti arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvu - kaže se u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

- Sveti arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske pravoslavne crkve - navedeno je u saopštenju.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.