PRVE VAKCINE DO MAJA: Postignut dogovor o proizvodnji "sputnjika V" u "Torlaku"

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "sputnjik V" protiv koronavirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima "Torlaka".

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu sputnjik V. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu sputnjika V, preneo je Tanjug.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u "sputnjik V".

- Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile 'sputnjik' i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u 'Torlaku' obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji - rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podršci u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će proizvodnja vakcine "sputnjika V" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

- Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine 'sputnjik V' iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti - rekao je Popović.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još