Srpski piloti lete za Gadafija

BEOGRAD, 09. april 2011. (FoNet) - Član pobunjeničkog Libijskog nacionalnog veća Fatima Mahmud, tvrdi da se u sastavu vazdušnih snaga Muamera el Gadafija bore srpski dobrovoljci koji su uz one iz Hrvatske i Bosne oslonac vladine ofanzive, prenosi danas Blic izveštaj zagrebačkog Večernjeg lista.

"Žalosno je i što je Srbija, koja je kao i sve druge države bivše Jugoslavije bila veliki prijatelj Libije, do uvođenja embarga danonoćno slala Gadafiju naoružanje za ubijanje naroda. A da ne govorimo o plaćenicima s područja bivše Jugoslavije, iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji danas čine Gadafijeve poslušne i dobro plaćene ubice", kaže Fatima za Večernji list.

Fatima Mahmud, književnica i aktivistkinja koja je godinama bila mučena u Gadafijevim zatvorima, dodaje da takvi podaci sa terena ne čude, jer "plaćenici sa područja bivše Jugoslavije imaju iskustva u ratovanju”.

"Gadafi ima novac i nije mu problem da plati bilo kojeg plaćenika kako bi za njega ubijao i kupio mu još koji dan na vlasti. Čim se malo smiri situacija, napravićemo evidenciju o plaćenicima u Gadafijevim redovima i objavićemo je... Objavićemo popis svih poginulih osoba sa područja bivše Jugoslavije", rekla je ona.

Fatima precizira da se plaćenici iz Hrvatske i BiH bore na terenu uz plaćenike iz afričkih zemalja, dok su oni iz Srbije većinom u avijaciji.

Gadafi je posle raspada Jugoslavije stao na stranu Slobodana Miloševića i pomagao mu na sve načine da ostane na vlasti, a najviše finansijski. Osim toga, kolika je njihova veza govori i činjenica da Srbija nije jasno definisala svoj stav prema situaciji u Libiji.

Fatima Mahmud naglašava da će angažovanje stranih plaćenika kasnije "sigurno uticati na političke odnose između demokratske Libije i tih država".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.