JAJA IDEALNA ZA MRŠAVLJENJE: Za gubitak kilograma važno je i šta doručkujemo

Stručnjaci se slažu da bi vam navika započinjanja dana zdravim doručkom mogla da bude od pomoći ukoliko želite da izgubite kilograme.

Često se govori da je doručak najvažniji obrok u toku dana, naročito ako pazite na težinu. Ali nije svaki doručak jednako zdrav.

Ako redovito posežete za nezdravim namirnicama, možete da zaboravite na gubitak kilograma ili održavanje zdrave telesne težine.

Takođe, istraživanja ukazuje na to da bi jedan izvor proteina mogao da bude idealan doručak za mršavljenje. Reč je o jajima.

Na osnovu sporovedene studije, ljudi koji jedu jaja za doručak mogu tokom osam nedelja da ostvare čak 65 odsto veći gubitak kilograma u odnosu na ljude koji nisu obraćali pažnju na unos kalorija.

Ovo istraživanje je objavljeno u "American Journal of Clinical Nutrition" i "International Journal of Obesity".

Takođe, studija objavljena u "Nutrition Research" ukazuje na to da jaja mogu da stabilizuju šećer u krvi i suzbiju glad.

Elisa Pajk, nutricionistica u "International Food Information Council", smatra da bi se ljudi, ako žele nutritivno kvalitetan doručak, trebalo da usredsrede na hranu sa visokim udelom proteina i vlakana jer oni mogu da pomognu da se duže osećate siti. Upravo zato su jaja idealan odabir.

- Dva jaja imaju oko 180 kalorija i 14 grama proteina. Takođe sadrže vitamine poput B 12, riboflavina, selena i vitamina A - kaže Pajk.

Treba uzeti u obzir i finansijski momenat, i činjenicu da je mnogo toga što je zdravo, po nekakvom pravilu, i skupo. Međutim jaja nisu nedostupna u tom smislu i jednostavna za su za pripremu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.