Senzorski štitnici – kraj fudbalskih prekršaja?

Fudbaleri, koji često simuliraju padove i prekršaje, uskoro će postati prošlost. Naučnici uspešno razvijaju štitnike, koji će imati ugrađene posebne senzore.

U svim fudbalskim ligama mogu se naći pojedinci, koji su poznatiji po gruboj igri ili pretvaranju da su povređeni nego po veštini igranja. To pretvaranje najviše dolazi do izražaja u većim fudbalskim ligama, koje su medijski bolje pokrivene i kada kamere beleže svaki igračev „korak“. Zato su naučnici krenuli sa razvijanjem novog sistema, koji bi te „prekršioce“ još lakše otkrili. Sistem bi prvo upotrebljavali u engleskoj Premier Ligi, za koju grupa naučnika razvija štitnike, koji će sudije upozoravati na udarce ili pretvaranje igrača.

(old_image)

Štitnici su još u fazi prototipa, naučnici ih uveliko prave, i nadaju se da će ih slavna imena svetskog fudbala u bliskoj budućnosti upotrebljavati. Nekadašnji sudija Premijer Lige – Džef Vinter (Jeff Winter) pozdravio je najnoviji pronalazak, i rekao da želi da grube prekršaje zauvek protera iz lige. „Igra se mora promeniti“, dodaje, „Dosegli smo tačku na kojoj su povreda i takva kršenja pravila uobičajena praksa, koja se i dalje toleriše. To je varanje.“

To je svakako loša vest za napadača Čelzija Fernanda Toresa (Fernando Torres) i njemu sličnima. Futuristički štitnici su opremljeni inovativnom senzorskom tehnologijom, koja razaznaje stvarni fizički kontakt. Na primer, kada bi igrač dotaknuo nogu drugog, štitnici bi upozorili sudiju, i on bi presudio da je prekršaj pravi, piše slovenački portal 24ur. 

Sa izmenjenom tehnologijom bi se svakako lakše uticalo na rezultate utakmice, ali pitanje je, da li će se sportu tako oduzeti čar „spontane“ igre?

Pogledajte još