U Srbiji se proizvede do 6.000 tona meda

BEOGRAD, 10. aprila 2011. (Beta) - U Srbiji godišnje može da se proizvede od 4.000 do 6.000 tona meda zavisno od klimatskih uslova, kazao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

On je agenciji Beta rekao da u Srbiji ima od 12.000 do 15.000 pčelara i oko 370.000 košnica što je dovoljno da se prikupi svega pola procenta pčelinjih paša koje postoje u Srbiji.

Prema rečima Živadinovića, najveći broj pčelara ima od 40 do 80 košnica, a samo dva odsto ima 200 i više košnica, dok se trećina pčelara pčelarstvom bavi amaterski i ima do pet košnica.

On je naglasio da pčelarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, da je med izuzetnog kvaliteta i da sva proizvedena količina može da se izveze. "Izvozimo sve vrste meda, ali je problem što svih vrsta nema u većim količinama.Najviše se izvozi bagremov med koji se najviše traži u Evropi i najbolje se plaća", kazao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine u Srbiji je pojačana kontrola kvaliteta meda i ta akcija je sa tržišta uklonila mnoge koji u promet stavljaju med neodgovarajućeg kvaliteta.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.