Skroman rast BDP u Srbiji

BRISEL, 10. aprila 2011.(Beta) - Evropska komisija je u najnovijoj proceni utvrdila da je ekonomski oporavak na Zapadnom Balkanu u prošloj godini bio neujednačen, jer je u Srbiji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dostigao "skromnih 1,8 odsto", a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP od 1,2 odsto.

Dok je "Albanija prevazišla krizu bez recesije i dostigla rast bruto domaćeg proizvoda od dodatnih 5,7 odsto i u poslednjem tromesečju 2010, a u celoj godini od 4,1 procenata".

Evropska komisija u ekonomskoj analizi, u koju je imala uvida agencija Beta, navodi da je do rasta ekonomije i BDP-a u regionu došlo prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, što je dovelo i do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita. U Crnoj Gori je, prema proceni EK, BDP u 2010. porastao za 1,1 odsto, u Bosni i Hercegovini 0,9 procenata, Makedoniji 0,7, a na "Kosovu pod rezolucijom 1244 SBUN" je rast bruto domaćeg proizvoda bio 4,6 odsto.

Nezaposlenost, kako se navodi, ostaje velika nevolja celog regiona, pa je tako u Srbiji i Hrvatskoj došlo do osetnijeg porasta nezaposlenosti. U Srbiji je ta stopa dostigla 20 odsto, a u Hrvatskoj 11,8 odsto radno sposobnog stanovništva, ali je nezaposlenost daleko vise zabrinjavajuća, iako stagnira ili neznatno opada, u još nekim državama Zapadnog Balkana.

Rekoder po stopi inflacije je u 2010. godini bila Srbija, gde je rast cena dostigao 10,3 procenta, dok je u Crnoj Gori to iznosilo svega 0,5 odsto, Hrvatskoj jedan odsto, Makedoniji 1,6 odsto, BiH 2,1 procenta, Albaniji 3,6 i na Kosovu 3,5 odsto. U analizi EK se navodi da je "do ponovnog porasta inflacije na Zapadnom Balkanu došlo zbog poskupljenja hrane i sirovina, posebno nafte" na svetskom tržištu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.