NAJPOŽELJNIJE CEPIVO: Srbi veruju u rusku vakcinu

Ruska vakcina protiv virusa korona "sputnjik V" najprepoznatljivija je u svetu, što je potvrdilo 74 odsto učesnika istraživanja, a više od polovine ispitanika ima veće poverenje u ovo u odnosu na ostala cepiva, pokazuje ispitivanje čije je rezultate juče obelodanio Ruski fond za direktne investicije (RDIF).

I žitelji naše zemlje, koji su učestvovali u ispitivanju, najveće poverenje imaju u rusku vakcinu. Kako su za "Politiku" istakli u ovom fondu, više od 80 odsto ispitanika u Srbiji upravo veruje Rusiji kao zemlji koja proizvodi vakcine, dok su Kina (57 odsto) i Švedska (25 odsto) na drugom, odnosno trećem mestu. Gotovo polovina ispitanika u Srbiji (45 odsto) koji su odlučili da se imunizuju, voljna je da se vakciniše ruskom vakcinom. Tako je u ovoj anketi "sputnjik V" iza sebe ostavio druga cepiva, jer 37 odsto anketiranih se opredelilo za kineskog proizvođača "Sinofarm", dok je cepivo "Fajzera" i "Bionteka" izbor 24 odsto ispitanika koji su učestvovali u ovom istraživanju. Čak 98 odsto ispitanika u Srbiji čulo je za rusku vakcinu "sputnjik V".

Pomenuto istraživanje je sprovela britanska kompanija "YouGov", u periodu od 18. februara do 3. marta i to u devet zemalja sveta, na više od 9.000 ispitanika. Oni su govorili o svojoj naklonosti prema određenim cepivima prilikom izbora vakcine protiv kovida 19 i državama koje ih proizvode.

Učesnici su, osim Srbije, bili i stanovnici Indije, Brazila, Meksika, Filipina, Vijetnama, Argentine, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde ukupno živi dve milijarde ljudi ili više od 25 odsto svetske populacije. Prema istraživanju, 54 odsto ispitanika smatrali su Rusiju proizvođačem vakcina kojem se najviše veruje, dok su se SAD i Velika Britanija našle iza ove zemlje, kada je od anketiranih traženo da odaberu tri države kojima najviše veruju u proizvodnji vakcine.

U celokupnom istraživanju 74 odsto ispitanika je čulo za "sputnjik V", prvu registrovanu vakcinu na svetu protiv kovida. Ogroman broj ispitanika (84 odsto) bio bi spreman da odloži vakcinaciju sa manje efikasnom vakcinom od oko 60 odsto za vakcinu sa većom efikasnošću od preko 90 odsto. Čak 77 odsto ispitanika veruje da bi vlade trebalo da omoguće stanovništvu jednak pristup svim vakcinama i da svima daju mogućnost da izaberu koju vakcinu žele da prime.

Kiril Dmitrijev, izvršni direktor Fonda direktnih investicija, istakao je da su rezultati istraživanja u različitim regionima sveta još jednom pokazali visok nivo poverenja prema Rusiji kao proizvođaču cepiva i vakcini "sputnjik v".

- Zahvaljujući naučnim dostignućima ruska vakcina spasava živote širom sveta i odobrena je u više od 50 zemalja. Vakcina ima nekoliko ključnih prednosti, uključujući efikasnost od 91,6 odsto, što je potvrdio vodeći medicinski časopis "Lanset", jednostavnu logistiku i pristupačnu cenu, što našu vakcinu čini jednom od najboljih vakcina u svetu - istakao je Dmitrijev.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još