Japan zahvalan građanima Srbije

BEOGRAD, 10. april 2011. (FoNet) - Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izrazio je, na skupu solidarnosti sa narodom Japana, održanom na Trgu Republike u Beogradu, duboku zahvalnost građanima glavnog grada i cele Srbije na podršci koju daju njegovim sunarodnicima posle potresa i cunamija.

"Ohrabrujuće poruke i srdačna podrška Beograda biće prenete narodu Japana i verujem da će im dati dodatnu snagu da iz ovog teškog perioda izađe kao pobednik", rekao je Cunozaki, čije reči su učesnici skupa popratili ovacijama.

On je zahvalio svim građanima Srbije koji su Japanu uputili izraze saosećanja i iskazali želju da pomognu u obnovi te zemlje posle nesreće koja je zadesila.

Pomoćnik gradnonačelnika Beograda Tatjana Pašić istakla je da se malo koja zemlja našla u pomoći Srbiji u nevolji 2000. godine kao što je to bio Japan.

Ukupne japanske donacije Srbiji od tada iznosile su 198 miliona evra, a od toga za glavni grad više od 30 miliona evra.

Ona je ocenila da su najupečatljiviji simboli te pomoći 93 žuta autobusa koje je Japan poklonio Beogradu, kao simbol boljeg vremena.

"Ne menjajući se, promenili su nas, postali su simbol uređenog društva koje svi želimo i kome težimo", naglasila je Pašić.

Skup solidarnosti, koji je okupio više hiljada Beograđana, obeležeile su nemile scene, zbog tuče, uglavnom starijih ljudi, prilikom podele 1.001 sadnice stabla trešnje.

Sadnice je darovalo javno preduzeće Srbijašume, i one su deljene iz tri žuta autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća koje je poklonio Japan.

Kad je podela sadnica počela, građani su pojurili prema autobusima, gazeći jedni druge.

Više građana je povređeno. Bilo je i tučnjave i udaranja, da bi se stiglo do sadnica, koje u maloprodaji koštaju između 150 i 300 dinara po komadu, zavisno od klase.

Pogledajte još