Vetrenjače, uslovi i šanse

BEČ, 10. april 2011. (FoNet) - Srbija ima mogućnost da 10 odsto godišnje proizvedene struje dobije iz vetra, ali investitori zatevaju da država donese zakonske propise koji bi im osigurali ulaganja i najavljuju da bi, u tom slučaju, prve domaće farme vetrenjača za dve godine mogle da počnu da rade.

Četiri strane kompanije, udružene u Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA), planiraju da u prvoj fazi izgradnje ulože 700 miliona evra u podizanje vetroparkova u Srbiji, snage 400 megavata.

Da bi to ostvarili, investitori očekuju da novi Zakon o energetici, koji bi trebalo da bude usvojen do leta, investitorima garantuje da će imati pravo na povlašćenu, feed in, tarifu u trenutku kada podižu kredit za finansiranje projekata, a ne tek kada izgrade vetropark.

Investitori traže da Zakon o energetici predvidi ugovor o otkupu električne energije sa Elektroprivredom Srbije (EPS).

Takvim ugovorom bilo bi osigurano da EPS od njih otkupi svu proizvedenu struju po povlašćenoj ceni u prvih 12 godina, koliko traje zagarantovana feed in tarifa.

Trenutno važeći propisi u Srbiji predviđaju da se taj ugovor potpisuje tek po izgradnji vetroparkova, što investitorima otežava dobijanje kredita kod banaka.

Otkupna cena struje, kroz feed in tarife za individualne proizvođače, služi kao podsticaj države za veće korišćenje obnovljivih izvora energije, time što se energetske kompanije obavezuju da kupuju tako proizvedenu struju.

"Očekujemo da nadležno ministarstvo i zakonopisac usvoje amandmane asocijacije investitora u energiju vetra", izjavila je portparol SEWEA Maja Turković novinarima srpskih medija, prilikom posete vetroparku Bruk u blizini Beča.

Austrija je jedna od vodećih zemalja Evrope, koja je značajno iskoristila energetski potencijal vetra. U svetu je rangirana kao 17. najveći proizvođač energije iz vetra, čime je smanjena njena zavisnost od uvoza energenata.

Najviše vetroparkova nalazi se u istočnom delu Austrije, u okolini Beča. Vetropark Bruk, oko 50 kilometara od Beča, sagrađen je 2000. godine od samodoprinosa 40 meštana.

Prema rečima člana Asocijacije Energoparka Bruk, Godfrida Pšila, pet vetroturbina, ukupne snage devet megavata, snabdeva strujom gradić Bruk sa oko 8.000 stanovnika.

Na jednoj od veternjača, visine 65 metara napravljen je vidikovac, koji služi kao turistička atrakcija.

Pogledajte još