Isti brendovi različit kvalitet

BRATISLAVA, 11. aprila 2011. (Beta) - Evropski komesar zadužen za zaštitu potrošaca Džon Dali odbacio je u intervjuu slovačkom listu Pravda bojazan novih evropskih članica da one služe samo kao zgodno tržište za nekvalitetne prehrambene proizvode nadnacionalnih kompanija.

Slovačka asocijacija potrošača žalila se Evropskoj komisiji da potpuno isti proizvodi i brendovi imaju gori kvalitet kada su namenjeni srednjoj i istočnoj Evropi.

Nedavni test pokazao je da od šest poznatih proizvoda, počev od koka kole, preko začina do kafe, kupljenih u supermarketima u Austriji, Nemačkoj i pet novih članica EU jednaki kvalitet ima samo čokolada milka, dok su sve ostale namirnice u "novoj" Evropi bile manje kvalitetne i izradjene od nekvalitetnijih sirovina.

"Kada se radi o različitom kvalitetu onda se to odražava i na ceni. To nije nikako regulisano, već je reč o odluci trgovaca na osnovu zahteva tržišta", izjavio je Dali za slovački list.

Dali je potvrdio tezu da će jednako kvalitetne proizvode Evropljani iz siromašnijih članica moći da kupuju tek kada budu mogli da plate kvalitet i kada se izjednači kupovna moć ljudi u raznim članicama.

Pogledajte još