Savet firmama da provere kupce u Srbiji

BEOGRAD, 11. aprila 2011. (Beta) - Medjunarodna agencija za utvrdjivanje rejtinga Dan i Bredstrit preporučila je kompanijama koje posluju sa firmama u Srbiji da prethodno dobro provere kreditne informacije za svakog potencijalnog kupca.

U aprilskom izveštaju DiB i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, saopštila je u ponedeljak bonitetna kuća Rating, zastupnik DiB za Srbiju.

DiB navodi da izveštaj udruženja sindikata ukazuje na slabu kulturu plaćanja u Srbiji, jer pokazuje da samo 17 odsto poslodavaca redovno isplaćuju plate zaposlenima, a da ostali ne uspevaju da isplate redovno i u potpunosti plate za čak 650.000 zaposlenih.

Studije takodje ukazuju, navodi dalje DiB, da vlada uspeva da prikupi tek oko 30 odsto poreskih obaveza, što doprinosi fiskalnom deficitu i potencijalnim problemima u novčanim tokovima čak i kod državnih preduzeća.

Kompanijama koje posluju sa firmama u Srbiji DiB zbog toga savetuje da prethodno preko bonitetnog izveštaja dobro provere kreditne informacije za svakog potencijalnog kupca ili dobavljača.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.