TRAJE DO 31. MAJA: Sutra počinje upis dece u prvi razred osnovne škole

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/22. godinu počinje sutra, a roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje budućeg prvaka pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Upis učenika traje do 31. maja, ali škole mogu da vrše upis i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

- Na ovaj način uštedeli smo roditeljima vreme i novac i pružili im potrebnu podršku u ovom važnom trenutku. Već prve nedelje roditelji su zakazali termin za oko 14 odsto budućih prvaka - rekao je ministar Ružić.

Roditelji mogu da elektronski zakažu termin, a dovoljno je da imaju samo ličnu kartu kod sebe kada dovedu dete na testiranje u zakazanom terminu.

Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem – izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U školskoj 2021/22. godini upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno, ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/22. godini, a zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Za dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, roditelji se mogu obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8.00 do 15.00 časova.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još