Socijalna situacija izazov za srpsku vladu

BRISEL, 11. aprila 2011. (Beta) - Deset glavnih ciljeva koje je srpska reorganizovana vlada postavila u martu i koje želi da sprovede do početka iduće godine "pred sobom će imati izazov u konfliktnoj socijalnoj situaciji", ocenila je Evropska komisija u najnovijoj ekonomskoj analizi.

U Srbiji je bruto domaći proizvod u prošloj godini porastao iznad očekivanja 1,8 odsto, a privredni oporavak je bio zasnovan na izvozu, imajući u vidu i da je došlo do postepenog poboljšanja u privredama glavnih srpskih partnera, navodi se u dokumentu EK u koji je imala uvid agencija Beta.

Evropska komisija ukazuje na to da polovinom aprila ističe uspešno sprovedeni stend-baj aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom i da su vlasti u Beogradu povukle samo polovinu od raspoloživih tri milijarde sredstava, "imajući u vidu zamašne devizne rezerve" od oko deset milijardi evra.

Istovremeno je priliv stranog kapitala smanjen za 11 odsto, najviše zbog manjih direktnih stranih ulaganja, a ukupan spoljni dug Srbije je prošle godine porastao za milijardu i 300 miliona evra. Taj dug se nešto smanjio u prvom kvartalu ove godine i iznosi 23 milijarde evra, odnosno blizu 80 odsto BDP.

Uprkos privrednom oporavku, nezaposlenost u Srbiji pogodila je 20 odsto radno sposobnog stanovništva mada je gubitak radnih mesta zaustavljen od polovine prošle godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.