Ostaje visoka stopa inflacije

BEOGRAD, 11. aprila 2011. (Beta) - Bruto društveni proizvod u Srbiji u narednim godinama polako će rasti, ali će ostati visoka stopa inflacije, progroze su revizorske kuće Ernest i Jang.

Kako su analitičari te kuće kazali u ponedejak na konferenciji za novinare, u ovoj godini, prognoze su da će BDP biti 2,8 odsto, a 2012. godine se očekuje da bude 4,5 odsto.

Prema prognozama Ernest i Janga, Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje relativna stabilnost dinara, a procene su da će dolar u 2011. godini vredeti 79,3 dinara, u 2012. godini 79,9 dinara, a 2013. godine 80,1 dinara.

Analitičari su ocenili i da su zvanične projekcije privrednog rasta od tri odsto za 2011. godinu zasnovane na uverenju da će izvoz srpske privrede biti povećan.

Revizorska kuća E&Y procenila je i da će približavanje Srbije EU privući dodatnu finasijsku pomoć i priliv kapitala, ali da će proces ulaska Srbije u punopravno članstvo potrajati najmanje šet godina ili mnogo duže zbog pooštravanja kriterijuma za prijem potencijalnih kandidata sa Balkana ili zbog zahteva koje EU može imati vezano za Kosovo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.