Direktori Avinjonskog Festivala i njujorškog Joyce teatra u Srbiji zbog Beogradskog festivala igre

Iako je i ova godina veoma teška i komplikovana kada je u pitanju organizacija međunarodnih festivala, 18. Beogradski festival igre ne samo da nije odustao od programa, već svojim programima uspeva da privuče i važne goste.

Takođe, kompletan selektorski tim, na čelu sa direktorom avinjonskog Festivala, Olivijeom Pijem, i nekoliko francuskih kritičara i novinara, prisustvovaće predstavama Dimitrisa Papajoanua u Novom Sadu. Upravo sa predstavom „Mastilo“, dolazak Papajoanua se već najavljuje kao jedan od najvažnijih događaja na ovogodišnjem Festivalu u Avinjonu. Očekuje se da u Novi Sad zbog ove predstave stignu i selektori iz Budimpešte, Sofije, Madrida, ali i predstavnici Bijenala igre iz Liona.

U okviru 18. Beogradskog festivala igre, do sada su u Beogradu i Novom Sadu gostovali prvaci i solisti Njujork siti baleta, švajcarska trupa Alias, Kompanija Zappala Danza iz Katanije i Kompanija Adija Butrusa iz Tel Aviva. U nastavku, publiku očekuju nastupi Kompanje Alesandra Šaronija iz Ankone (1. april, Atelje 212),  trupe Malpaso iz Havane (3. april, Atelje 212 / 5. april, SNP Novi Sad / 7. april, KC Gornji Milanovac), Grupe Senjor Serana iz Barselone (4. april, Beogradsko dramsko pozorište), čuvenog sastava Peeping Tom iz Brisela (9. i 10. april, Opera Madlenianum)... Za sam kraj prolećnog dela Festivala, planiran je nastup trupe Dimitrisa Papajoanua iz Atine, (14. i 15. april, SNP Novi Sad). Jesenji deo festivala počinje gostovanjem Drezden Frankfurt kompanije (24. septembra), a nastaviće se nastupima Kompanije Magi Maren iz Liona, londonske Kompanije Akrama Kana, trupe Bodytraffic iz Los Anđelesa, kompanije TanzMainz iz Majnca, i drugih.

Foto: Beogradski festival igre

 

Pogledajte još