Privedene zbog burki

PARIZ, 11. april 2011. (FoNet) - Prvog dana primene zakona o zabrani nošenja burke u Francuskoj, nekoliko pokrivenih muslimanki okupilo na se na protestu ispred katedrale Notre Dam, a dve su privedene, prenosi NBC.

Francuska je prva država u svetu koja je zakonom zabranila nošenje burke na javnim mjestima, a kako javlja NBC, policija je danas privela dve žene sa protesta.

"Ovo nije provokacija. Samo štitim svoja građanska prava. Ovo nije zločin. Ako policija zatraži moje dokumente, predaću ih bez problema", izjavila je Kemza Drider, jedna od pokrivenih žena koja je učestvovala na protestu.

Za izlazak u javnost pod burkom, trebalo da bude kažnjena kaznom u iznosu od 150 evra i pohađanjem dodatne nastave o novom zakonu, a za one koji prisiljavaju žene na nošenje burke predviđene su još rigoroznije kazne.

Kad su privodili jednu od žena, policajci su rekli da demonstracije nisu bile prijavljene i da su demonstranti odbili da se raziđu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je pre skoro dve godine najavio uvođenje ovog zakona i izjavio da je javno pojavljivanje pod burkom u suprotnosti sa sekularnim francuskim vrednostima dostojanstva i jednakosti.

U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana, ali veoma mali broj njihovih žena nosi burku.

Islamska zajednica zakon o zabrani nošenja burke smatra stigmom na svoju religiju, drugu po brojnosti u Francuskoj.

Pogledajte još