Miloš Trakilović u novom broju Glorije Glam - Vaš identitet nije vaša jedina stvarnost!

Miloš Trakilović – umetnik je čiji je život bio raspoređen od BiH, Holandije, te zadnjih deset godina studiranja i delovanja u Berlinu gde je i završio Umetničku akademiju. Uloga i konstrukcija moći u najširem i najdoslovnijem smislu, fokus su njegovog umetničkog interesa. Tim povodom, razgovarali smo s ovim 31-godišnjakom, a on nam je, između ostalog, otkrio i zašto ne poteže ˝autobiografske elemente˝, ali i kako je živeti u Berlinu, danas.

Izbegavate direktne autobiografske elemente – postoji li poseban razlog?

- Ne zanimaju me lični narativi traume niti bilo kakvo stvaranje radova o sebi, tako da iz toga ugla moj rad nema izričitu autobiografsku nameru, ali koristim se biografskim elementima kako bih ispitao više strukture moći koje i dalje deluju na naše živote. Ne zanima me recimo identitet kao takav, nego sile koje određuju ili utiču na formiranje identiteta, u mom slučaju je to usko povezano s iskustvom rata i izbeglištva kao i večite fragmentacije i asimilacije koje takvo jedno iskustvo nosi sa sobom. Tu se radi zapravo o osvrtu na društveno-političke teme koje neminovno proizlaze iz ličnih iskustava, ali ih ujedno i nadmašuju, to je nivo koji mene zapravo zanima i na koji ciljam sa svojim radom. Smatram da je veliko bogatstvo uvideti da vaš identitet nije, ili ne mora biti, vaša jedina stvarnost.

Kakav je život u Berlinu za mladog umetnika poput vas, s obzirom na pandemiju?

- Berlin je fascinantan grad u kojem sam igrom slučaja proveo proteklih skoro deset godina. U njemu se nalazi neverovatna koncentracija ljudi, kreativaca, intelektualaca, umetnika iz celoga sveta, gde još uvijek postoji određeni otpor prema kapitalističkim tendencijama što se retko sreće u drugim zapadnim gradovima. Život u Berlinu za umetnike sa sobom nosi i poteškoće jer su finansijski resursi ograničeni, a konkurencija je jaka. S druge strane, imate tu prednost da ste u direktnom kontaktu sa ´svetskom scenom´, svi su tu ili redovno dolaze. U Berlinu postoji jedan vrlo snažan diskurs, društveno angažovani pristup umetnosti, što mu daje jedan posebni, internacionalni karakter. Pandemija je sve to naglo prekinula i stišala, još je nejasno kako će se stvari dalje odvijati, ali očekujem svakako da će naglasak od sada više biti na lokalnim inicijativama i zajednici što je za grad poput Berlina od naročite važnosti.

Ceo intervju pročitajte u novom broju magazina Glorija Glam koji je na kioscima i nudi izvrsnu sinergiju tekstualnog i vizualnog. Uz ekstra bonuse – dva poklona koja ćete zaista želeti da imate u svojoj kozmetičkoj torbici: MOSCHINO Toy 2 BUBBLE GUM + masku za obnovu ili noćnu kremu REN. Novi broj, osim u Hrvatskoj, dostupan je i u Sloveniji, BiH, Makedoniji kao i u Srbiji - u Beogradu i Novom Sadu.

Autor: Gloria Glam
Fotografije: Privatna arhiva

Pogledajte još