Dobri i loši momci

Filmska umetnost je starija za još jednu godinu. Menjala se, evoluirala, stagnirala nebrojeno puta od 28. decembra 1895. godine... Međutim, prave promene tek slede!

Digitalno doba... Svako s mobilnim telefonom je potencijalni filmadžija. Svi su skoro 24 sata povezani (navučeni) na bioskop sa bezbroj mesta – Internet. Raskrsnica na kojoj se film već nalazi. Koji pravac izabrati? Otvorenost ili ekskluzivitet? Komercijalno ili alternativno? Biznis ili umetnost? Možda sve?! Jedno je sigurno – filmskoj umetnosti je potrebno podmlađivanje. 

FESTIVALI

Koliko je kreativnost u rukama svakog pojednica, a sloboda (možda) onlajn zainteresovalo je organizatore festivala "Nova svetlost na dlanu". Zanimljiva ideja, koja zahteva razradu u 2008. godini.

O (digitalnoj) budućnosti filmske umetnosti i položaju autorskog filma u svetu danas pričalo se i na Festivalu autorskog filma, iz čega je proizašao "Beogradski manifest 2007". Bitna tema kojom se bavi manifest koji su podržali Aki Kaurismaki i Aleksandar Sokurov, ipak ostaje u senci odličnog rumunskog filma "California Dreamin". Film mladog, ali nažalost, tragično nastradalog reditelja Kristijana Nemeskua, dokaz je da sedma umetnost i te kako još ima snage. Beograđani su odlično prihvatili ovaj festival. Većina projekcija je bila rasprodata, a najviše se pričalo o filmu "Control", koji se bavi životom Iana Kertisa, frontmena kultne grupe "Joy Division".

Po posećenosti i programu, jedan od hit događaja 2007. godine je i Festival "Slobodna zona". Gužva, otvoreni razgovori, zanimljivi gosti, prijatni domaćini, jedan odličan film o fudbalu i slobodi ("Goal Dreams") i još mnogo zanimljivih filmova sa značajnim temama ("Budina izgubljena deca", "Žig ubice", "Persepolis", "Postojim", "Bolesnik"). Uspeh! 

(old_image)

Nismo zaboravili FEST 07. Uprkos postepenom nestajanju koncepcije, ovaj festival će uvek imati svoje mesto u filmskom životu prestonice. "Mala mis Sanšajn", "Nacija brze hrane", "Vrati se", "Vavilon", "Crna knjiga" – nekoliko razloga da delimično raščistimo maglu ispred FEST-a. Mada, bilo je potrebno kopanje po arhivi da ove odlične filmove povežemo baš s ovim događajem. 

DOMAĆI FILM

Sedma godina u novom milenijumu je donela i nekoliko domaćih filmova, od kojih je najviše pažnje privuklo ostvarenje Srdana Golubovića "Klopka". Priča o ocu koji se bori za sinovljev život je domaći kandidat za "Oskara", a u planu je i američki rimejk.

Komentare domaćih filmova ovog puta ćemo zaobići da bismo pozitivno započeli 2008. u kojoj nas očekuju (čak) dva domaća filma koja obećavaju: "Čarlston za Ognjenku" i "Šišanje". Ali, srpskom filmu ne verujemo, dok se ne zavrti.

Pored "Klopke", koju pominju drugi, i filma Miše Radivojevića "Odbačen", koji će učestvovati na Festivalu "Cinequest" u Kaliforniji, vredan pomena je još jedino film "Četvrti čovek". Uprkos manama, ovo jeste značajniji film od naslova poput "Hadersfild", "Promeni me", "Konji vrani", "Crni Gruja i kamen mudrosti"...

Takođe, u novu godinu nećemo ući ni s pričom o Filmskom festivalu Srbije, održanom u Novom Sadu od 3. do 8. jula, a ni drugim domaćim festivalima. Dovoljno se pričalo (da ne upotrebimo neki drugi izraz), a i bilo je toliko dobrih i loših filmova u svetu na koje želimo da vas podsetimo.

(old_image)

Najpre, sasvim pristojne kambekove su doživeli Spajdermen, Roki Balboa, Džon Meklejn ("Umri muški 4.0"), Hari Poter, "Fantastična četvorka", "Pirati sa Kariba", ekipa Denija Oušena i Džejson Born. Idealan izbor za jedan pristojan DVD-vikend s prijateljima! Ne tražite previše od ovih ostvarenja, posebno isključite mozak dok gledate "Pirate sa Kariba: Na kraju sveta". 

HOLIVUDSKI HUMOR

Zatim, uživali smo u svežem holivudskom humoru filmova "Zaglavilo se" i "Kul momci" i zgražavali se nad prazninom koju ostavljaju "Gas do daske 3", "Divlji u sedlu", "Žetva", "Invazija", "Pukotina", "Uzdizanje Hanibala", "Slutnja"...

Lista grozomornih u 2007. godini mogla bi da potraje. Zato ćemo je preseći animiranim kolačićem – filmom "Mućkalica". Potencijalno prvo mesto na listi najboljih ostvarenja, koja su u ovih godinu dana stigla da naših bioskopa! Mnogi filmski biseri 2007. godine su ostali u kategoriji "sve metode su dozvoljene da bi se došlo do dobrog filma". Šteta... (Da li je neko pomenuo "Grindhouse" tandema Tarantino-Rodrigez?)

Očekivali smo više od omiljenih reditelja Denija Bojla i Dejvida Finčera, ali "Sunce" i "Zodijak" ipak zaslužuju da se nađu na beloj listi. U grupu "skoro odlični’" spada i "Vatreni obračun" s opasnim dasom Klajvom Ovenom, a za preporuku su i rediteljski debi Ben Afleka "Nestala" prikazan (samo!) na Sinemaniji i Tom Kruz kao senator u "Glinenim golubovima''.

Tu negde, iza oznake "moglo je i bolje", stoje "Simpsonovi na filmu", "Transformersi", "Nemir" i "Hitman".

Mnogi su uživali u "Zvezdanoj prašini", "Začaranoj" i "Mostu za Terabitiju", ali samo pojedini u "Dolasku tame" i "Zlatnom kompasu".

(old_image)

Pomenutu budućnost filma ozbiljno ugrožava ideja koja stoji iza filma "Beovulf", ali svako ide svojim putem. Zemekis je očigledno izabrao svoj i to poštujemo. Kao i "Beovulf", vizuelnu specifičnost, mada ne i scenarističku, poseduje i ostvarenje "300: Bitka kod Termopila".

Sajnfeld se preselio u košnicu i nastao je "Bee Movie", odnosno, iz nekog razloga preveden kao "Pčelac Beri Medić". Zabavno!

Iz razloga zvanih Rene Zelveger i Juan Mekgregor se sećamo zečeva "Gospođice Poter". Nikada nećemo zaboraviti ni "Ne reci nikom", jer je kvalitetan triler s pravim odnosom francuskog šmeka i američke žanrovske određenosti. Ali, trudićemo se da zaboravimo Džordža Klunija u filmu "Majkl Klejton" i Edija Marfija u "Norbitu".

Filmska utakmica 2007. godine je nerešena! Da li će "dobri momci" pobediti u 2008? Publika je ta koja treba da dobre priče gura napred kada joj autori to omoguće


Katarina Milovanović

 

Pogledajte još