Izazovi Srbije u dostizanju ciljeva Agende 2030 na Svetski dan zdravlja

Pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije 7. aprila svake godine od 1948. obeležava se Svetski dan zdravlja. Zbog pandemije COVID-19 ovaj datum je prošle godine posvećen podršci medicinskim sestrama i babicama, a ova tema, kao i pitanja standarda i kvaliteta zdravstvenih usluga i prevencije u cilju očuvanja zdravlja ljudi, ostali su maksimalno aktuelni i ove godine.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji na 10.000 stanovnika dolazi prosečno 31,25 lekara, navodi se u izveštaju Srbija 2030 - pripremljenost Srbije za sprovođenje Agende 2030, koji su pripremile organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji “Održivi razvoj za sve”. To našu zemlju, navodi se u ovom dokumentu, svrstava u kategoriju zemalja sa najboljom pokrivenošću u svetu. Sa druge strane, broj medicinskih sestara i babica na 10.000 stanovnika iznosi 60,86, po čemu naša zemlja zauzima 55. mesto u svetu od 194.

“Kao članica UN Srbija se obavezala na sprovođenje Agende 2030 Ujedinjenih nacija usvojene 2015. godine koja sadrži 17 ciljeva održivog razvoja. Izveštaj Srbija 2030 - pripremljenost Srbije za sprovođenje Agende 2030 trebalo bi da posluži kao usmerenje i osnova za dalje usaglašavanje javnih politika i aktivnosti koje vode ka ispunjavanju ciljeva održivog razvoja među kojima je i cilj 3, koji se odnosi na obezbeđivanje zdravog života i očuvanja zdravlja za sve ljude,” kaže Bogdan Gavanski, projektni menadžer Platforme “Održivi razvoj za sve”, koju uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kroz projekat “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

“U izveštaju Srbija 2030 - pripremljenost Srbije za sprovođenje Agende 2030 zaključuje se i da je cilj 3 održivog razvoja - obezbeđivanje zdravog života i očuvanje zdravlja za sve ljude - samo delimično uvršten u nacionalne ciljeve, da univerzalnost obuhvata zdravstvenom zaštitom nije obuhvaćena nijednim nacionalnim ciljem i da je pravni okvir za ostvarivanje ovog cilja samo delimično uspostavljen. Za dostizanje ciljeva održivog razvoja, imajući u vidu njihovu ambicioznost i značaj, naročito u trenutnom kontekstu pandemije, ključna je saradnja svih društvenih aktera, uključujući donosioce odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, organizacije civilnog društva, korporativni sektor, akademsku i istraživačku zajednicu, medije i građane, što Platforma upravo pruža,” dodaje Gavanski.

Tokom prvih meseci ove godine, u okviru Platforme, pod pokroviteljstvom Fondacije Ana i Vlade Divac, a u saradnji sa Fondacijom centar za demokratiju i lokalnim partnerskim organizacijama civilnog društva iz zlatiborskog okruga, sprovedena je i kampanja “Dnevna doza zdravlja“ tokom koje su organizovane različite aktivnosti informisanja javnosti o standardima i kvalitetu zdravstvenog sistema u Srbiji, redovnoj zdravstvenoj zaštiti u uslovima pandemije, uslovima rada u zdravstvu, kao i zdravim životnim navikama koje doprinose jačanju imuniteta i prevenciji bolesti. U sklopu kampanje održan je i vebinar sa nacionalnom pokrivenošću kome je prisustvovalo više od 40 predstavnika organizacija civilnog društva, sindikata u oblasti zdravstva i drugih zainteresovanih organizacija i udruženja. Predavači i sagovornici u kampanji su bili eminentni lekari, medicinski radnici i stručnjaci iz zdravstvenih ustanova svih nivoa nacionalnog i lokalnog sistema zdravstvene zaštite.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još