Trećina ishrane - brza hrana

VAŠINGTON - Američki dijetetičari završili su višegodišnje istraživanje i objavili zabrinjavajući podatak da najmanje trećinu ishrane prosečnog stanovnika SAD čini brza hrana, prepuna nepotrebnih, pa i štetnih sastojaka.

Brza ili, kako je Amerikanci nazivaju, "džank fud", kao što su hamburgeri, čizburgeri, pohovana piletina, čips, prženi kikiriki, ali i suviše zaslađena i gazirana pića krivi su za trećinu suvišnih kalorija koju unose u organizam - saopštili su naučnici.

Istraživanje obavljeno na 4.700 odraslih pokazalo je da su, uprkos sve većoj popularnosti hrane s minimumom ugljenih hidrata, slatka gazirana pića i razni proizvodi od testa i krompira i dalje najveći krivci za višak kalorija koje se svakog dana unose u organizam.

Posebno alarmantno je nedozvoljeno prisustvo takozvanih praznih kalorija u ishrani Amerikanaca - zaključili su epidemiolozi i dijetetičari s Univerziteta Berkli, koji su obavili istraživanja.

U tekstu objavljenom u stručnom časopisu "Hemija hrane i analiza", oni su otkrili da slatkiši i drugi deserti, zaslađena iskričava, ali i alkoholna pića obezbeđuju najmanje četvrtinu svih kalorija koje Amerikanci konzumiraju.

Slane grickalice i veštačka pića s ukusom voća dodaju još pet odsto suvišnih kalorija.

Stručnjaci ukazuju da ljudi jedu previše brze hrane, ali ono što je šokantno i posebno zabrinjavajuće jeste podatak da trećinu kalorija Amerikanci unose kroz ovu kategoriju ishrane. Zato i nije čudno da je ova zemlja zahvaćena epidemijom gojaznosti

U istraživanju su korišćeni podaci iz rezultata istraživanja američke vlade o javnom zdravlju i prehrambenim navikama na 4.760 odraslih osoba, dobijenim u anketama 1999. i 2000. godine.

Od ispitanika je zatraženo da odgovore na pitanje kakvu su hranu jeli u prethodna 24 časa.

Gazirana pića i sokovi obezbđivali su 7,1 odsto unesenih kalorija. Slatkiši različitih vrsta nalazili su se na čelu liste, a za njima su dolazili hamburgeri, pice i čips.

Po mišljenju stručnjaka, važno je naglasiti da su slatkiši, deserti, grickalice i alkoholna pića punili organizam kalorijama, a da nisu obezbeđivali nijedan vitamin ili mineral.

Nažalost, upozoravaju oni, zdrava hrana, poput svežeg povrća i voća, čini samo 10 odsto kalorija unetih u organizam. Ogromna većina Amerikanaca, kad je reč o vitaminima i mineralima, spada u kategoriju - pothranjenih.

Po mišljenu dijetetičara, može se biti predebeo, pa i bolestan od obesitasa, a ipak pothranjeni - kada su u pitanju izuzetno važni sastojci hrane. Zato ljude ne treba savetovati da jedu manje, treba ih ubediti da se hrane raznovrsno. 

(FoNet)

Pogledajte još