Trećina ishrane – brza hrana

VAŠINGTON – Američki dijetetičari završili su višegodišnje istraživanje i objavili zabrinjavajući podatak da najmanje trećinu ishrane prosečnog stanovnika SAD čini brza hrana, prepuna nepotrebnih, pa i štetnih sastojaka.

Brza ili, kako je Amerikanci nazivaju, “džank fud”, kao što su hamburgeri, čizburgeri, pohovana piletina, čips, prženi kikiriki, ali i suviše zaslađena i gazirana pića krivi su za trećinu suvišnih kalorija koju unose u organizam – saopštili su naučnici.

Istraživanje obavljeno na 4.700 odraslih pokazalo je da su, uprkos sve većoj popularnosti hrane s minimumom ugljenih hidrata, slatka gazirana pića i razni proizvodi od testa i krompira i dalje najveći krivci za višak kalorija koje se svakog dana unose u organizam.

Posebno alarmantno je nedozvoljeno prisustvo takozvanih praznih kalorija u ishrani Amerikanaca – zaključili su epidemiolozi i dijetetičari s Univerziteta Berkli, koji su obavili istraživanja.

U tekstu objavljenom u stručnom časopisu “Hemija hrane i analiza”, oni su otkrili da slatkiši i drugi deserti, zaslađena iskričava, ali i alkoholna pića obezbeđuju najmanje četvrtinu svih kalorija koje Amerikanci konzumiraju.

Slane grickalice i veštačka pića s ukusom voća dodaju još pet odsto suvišnih kalorija.

Stručnjaci ukazuju da ljudi jedu previše brze hrane, ali ono što je šokantno i posebno zabrinjavajuće jeste podatak da trećinu kalorija Amerikanci unose kroz ovu kategoriju ishrane. Zato i nije čudno da je ova zemlja zahvaćena epidemijom gojaznosti

U istraživanju su korišćeni podaci iz rezultata istraživanja američke vlade o javnom zdravlju i prehrambenim navikama na 4.760 odraslih osoba, dobijenim u anketama 1999. i 2000. godine.

Od ispitanika je zatraženo da odgovore na pitanje kakvu su hranu jeli u prethodna 24 časa.

Gazirana pića i sokovi obezbđivali su 7,1 odsto unesenih kalorija. Slatkiši različitih vrsta nalazili su se na čelu liste, a za njima su dolazili hamburgeri, pice i čips.

Po mišljenju stručnjaka, važno je naglasiti da su slatkiši, deserti, grickalice i alkoholna pića punili organizam kalorijama, a da nisu obezbeđivali nijedan vitamin ili mineral.

Nažalost, upozoravaju oni, zdrava hrana, poput svežeg povrća i voća, čini samo 10 odsto kalorija unetih u organizam. Ogromna većina Amerikanaca, kad je reč o vitaminima i mineralima, spada u kategoriju – pothranjenih.

Po mišljenu dijetetičara, može se biti predebeo, pa i bolestan od obesitasa, a ipak pothranjeni – kada su u pitanju izuzetno važni sastojci hrane. Zato ljude ne treba savetovati da jedu manje, treba ih ubediti da se hrane raznovrsno. 

(FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.