OBOŽAVAOCI "ORKANSKIH VISOVA" OGORČENI: Najavljena gradnja naselja na mestu dešavanja radnje čuvenog romana

Obožavaoci dela "Orkanski visovi", koji se smatra klasikom engleske književnosti, užasnuti su najavama da će početi izgradnja na tresavi na kojoj se odigrava radnja ovog kultnog romana Emili Bronte.

Tresava u Zapadnom Jorkširu na kojoj se odigrava radnja proslavljenih gotskih romana sestara Bronte – Šarlotina "Džejn Ejr" i Emilini "Orkanski visovi" – oba objavljena 1847. godine, mogla bi biti ugrožena pošto je Gradska skupština u Bradfordu otkrila planove za izgradnju 150 kuća nedaleko od tog terena.

Područje trenutno služi kao polazna tačka za turistički obilazak "Staze Bronte", glavnom turističkom atrakcijom koju pohode posetioci iz svih delova sveta kako bi kročili stopama čuvenih spisateljica iz viktorijanskog doba, čija se dela smatraju osnovnim elementima engleskog književnog kanona, a na koje je sigurno dubok trag ostavila surova lepota predela u kome su odrastale.

Staza duga 15 kilometara polazi od Torntona, sela u kome su rođene, i ide do Havorta, gde je otac sestara prihvatio mesto sveštenika u crkvi Svetog Mihaila koja je danas pretvorena u Muzej Bronte.

Ali planovi za izgradnju stambenog kompleksa na prostoru od 14 hektara prete da unište spektakularne pejzaže koje nudi ruta, a koji se pominju u romanima "Džejn Ejr", "Orkanski visovi" i romanu "Širli" koji je napisala najmlađa sestra En Bronte.

Mada su opštinske vlasti Bradforda rekle da se radi samo o planovima i da bi ih tebalo uzeti sa rezervom, reakcije lokalnih stanovnika, ali i šire javnosti su bile vrlo oštre.

Lokalni autor i stručnjak za književna dela sestara Bronte, profesor Majkl Stjuart sa Univerziteta u Hadersfildu, tvrdi da je zaprepašćen samom idejom.

- Pogled će biti potpuno uništen - tvrdi profesor Stjuart.

- Umesto da hodate preko prelepih polja sa pogledom koji puca na dolinu iza vas, šetaćete u senci zidova, ograda i dvorišta nečijih kuća. Sve je vrlo čudno, jer svuda stoje table koje je opština postavila i na kojima stoji 'Bronte Country', tako da čak i ako se neko šalio, ideja je besmislena. Ovo će biti poražavajuće ne samo za kulturu Bradforda, već i za njegovu ekonomiju - dodaje profesor.

Raskošna lepote tresave posebno je došla do izražaja u stvaranju atmosfere u "Orkanskim visovima" u kojima Emili Bronte opisuje "srebrnastu" maglu koja se diže uz brdo "golog kamenja sa jedva dovoljno zemlje da u svojim pukotinama nahrani zakržljalo drvo".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još