Kako su se negovale Egipćanke?

Drevni Egipat je bio poznat po lepim ženama negovane kože i kose, iako u to vreme one nisu imale na raspolaganju razne preparate koje koriste moderne žene.

Umesto njih, Egipćanke su koristile plodove prirode i same pravile sapune, kreme i parfeme. Pogledajte kako su o svojoj koži, kosi i telu brinule Kleopatra, Nefertiti i mnoge druge.


HIGIJENA

Egipćanke su vodile računa o higijeni, jer se u Egiptu smatralo da čistoća približava čoveka božanstvima. Sapune su pravile od različitih biljaka i soli, a nakon kupanja su se mazale uljem od tamjana i smirne.

Da bi oporavile suvu kožu, koristile su ulje od badema ili aloe vere, koja se takođe koristila za lečenje opekotina. Kleopatra je volela da se kupa u mleku jer je smatrala da tako podmlađuje kožu.


KOSA

Frizura je u Egiptu predstavljala vid umetnosti i način da se osoba istakne, kao što je, uostalom, i danas. I muškarci i žene su nosili različite perike od ljudske kose ili vune, koje su štitile kožu glave od sunca.

Perike sa kovrdžama su se nosile samo u svečanim prilikama. Žene koje su želele da imaju gušću kosu, koristile su umetke koje su pažljivo lepile pomoću pčelinjeg voska i smole. Za farbanje sedih vlasi koristile su kanu, koja je takođe služila i za bojenje noktiju.


(old_image)

OČI

Šminka za oči je bila obavezna i za žene i za muškarce. Obrve i trepavice su bile obojene u crno pomoću galenita, sulfida olova, a oči su iscrtavane tako da dobiju oblik badema ili mačijih očiju.

Boja za lice i usne je bila crvenkasta i dobijala se iz gvožđa koje se mešalo sa smolom. Za skidanje šminke služile su kreme od mešavine krede i ulja.

SPA

Osim postavljanja osnova za modernu negu lepote, u Egiptu su postavljeni i temelji spa tretmana – Kleopatra je često koristila blagodeti Mrtvog mora, čija voda sadrži minerale koji blagotvorno utiču na kožu.

Ona je takođe mazala kožu glinom i solju koja pomaže u lečenju ekcema i psorijaze. Može se reći da su Egipćanke zaslužne i za preteču moderne kontracepcije – žene iz više klase su koristile smesu od meda i natrijum karbonata kao kontraceptivnu kremu.

Izvor: Blic.zena

Pogledajte još