Zaz - čudo sa Monmartra

Zaz je umetničko ime Izabel Žofrua (Isabelle Geffroy) ulične pevačice sa Monmartra, sada već jako poznate. Zavela je ne samo glasom i stasom, već pre svega stavom. Peva o ljubavi i onome što je u životu najvažnije, a ne o novcu i profitu.

Kaže da je na ulicama Monmartra „rekordna zarada bila 450 evra za jedan sat“.

Počela je kao pevačica bluz benda „Fifty Fingers“ 2001. godine, a nastavlja da peva u džez kvintetima. Karijeru nastavlja u bendu „Don Diego“ odakle nadimak „Zaz“ i potiče. Zatim je godinu i po dana u kabereu „Aux 3 Mailletz“ pevala bez mikrofona što joj je dalo podsticaj da iskoristi slobodu i postane ulična umetnica.

Od oglasa na netu
Videla je pre 4 godine oglas na Internetu u kom je producent i tekstopisac Keredin Soltani tražio umetnicu sa glasom koji je „promukao“. Saradnja je realizovana, pronađen izdavač ali Zaz nastavlja da traži nove poslove. Pridružuje se grupi „Sweet Air“ i sa njima snima uspešan album.

Koncerti širom sveta
U decembru 2008. u organizaciji Francuske alijanse u Vladivostoku peva po Rusiji. Za 15 dana je izvela 13 koncerata sa pijanistkinjom Žilijen Lifzic.

U januaru 2009. godine osvaja treće mesto na prestižnom takmičenju mladih talenata „Le Tremplin Génération France Bleu/Réservoir" u Parizu. Nakon toga usledila je turneja po Egiptu sa igračkom grupom, a u leto 2009. Zaz učestvuje na Fuji Rock Festivalu u Japanu.

Povratak na ulicu
Potom se vraća na ulice Monmartra, gde se najbolje oseća.

U maju 2010. Telerama Pariz piše: „Priča se sve više poslednjih nedelja: Zaz je sveti glas i to će biti otkrovenje leta!“

Prvi album objavljuje 10. maja 2010. Sama potpisuje pola albuma i pesme: „Trop sensible“, „Les Passants“, „Le Long de la route“, „Prends garde à ta langue“ i „J'aime à nouveau“. Pesme „Je veux“ i „Ni oui ni non“ napisao je producent albuma Soltani Keredin („Ni oui ni non“ napisao je zajedno sa pijanistkinjom Vivijen Rost). Rafael je napisao tri pesme „Éblouie par la nuit“, „Cotton“ i „La Fée“. Album je izdat za etiketu Play On.

Iste godine Zaz potpisuje ugovor za turneju sa kompanijom „Caramba“ i izdavačem „Sony ATV“. Singl „Je veux“ čiji je tekst izraz prezira prema potrošačkom društvu izabran je za letnji hit na TF1, a album ne silazi sa francuskih top lista.

Kako pipe sajt "Preko ramena", iako popularnost Zaz raste, ona i dalje preferira male prostore za nastup.: "Po komentarima na sajtu YouTube možemo videti da Zaz ima dosta poklonika na ovim prostorima, gde pored komentara, postoji i prevod za poneku njenu pesmu. Jedan takav objavljujemo zajedno sa njenim uličnim nastupom sa pesmom „Je veux“ na Monmartru.Ja želim

Dajte mi apartman u Ricu, ne želim ga!
Šanel nakit, ne želim ga!
Dajte mi limuzinu, šta će mi?
Ponudite mi poslugu, šta ću s njom?
Dvorac u Neufchatel-u, nije to za mene.
Ajfelov toranj, šta ću sa njim?

Ja želim ljubav, radost, dobro raspoloženje
Nije vaš novac taj koji će me učiniti srećnom
Želim da umrem sa rukom na srcu
Hajdemo zajedno da otkrijemo moju slobodu
Dakle, zaboravite sve vaše klišee
Dobrodošli u moju stvarnost

Briga me za vaše dobre manire, to je previše za mene!
Ja jedem rukama i to sam ja!
Govorim glasno i iskrena sam, izvinite!
Prestanite sa licemerjem, bežim odavde!
Dosta mi je prostačkog jezika!
Pogledajte me, ne preporučujem vam sve te manire, jer to sam ja!

Ja želim ljubav, radost, dobro raspoloženje
Nije vaš novac taj koji će me učiniti srećnom
Želim da umrem sa rukom na srcu
Hajdemo zajedno da otkrijemo moju slobodu
Dakle zaboravite sve vaše klišee
Dobrodošli u moju stvarnost.

N.D.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.