SVETSKI USPESI DOMAĆE POZORIŠNE SCENE ZA DECU I MLADE U SVETU ASITEŽ SRBIJA PROSLAVLJA 18. ROĐENDAN

Svetski uspesi i prestižne nagrade za umetnike domaće pozorišne scene za decu i mlade u svetu uoči 18. rodjedjendana Asitež Srbija

Upravo održani kongres okupio je čak 1200 učesnika – profesionalaca, umetnika, producenata, selektora, upravnika, istraživača i drugih kolega iz sveta pozorišta za decu i mlade iz celog sveta, među kojima i učesnike iz Srbije. Delegacija Srbije na upravo održanom kongresu brojala je čak 18 članova uključujući članove Izvršnog odbora nacionalnog ASITEŽ saveza.

USPESI PREDSTAVNIKA DOMAĆE SCENE

Mlada rediteljka Sonja Petrović, direktorka Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci izabrana je na mesto ko-rukovodioca tima međunarodne mreže mladih profesionalaca u pozorištu za decu i mlade pri svetskoj ASITEŽ mreži. Marijana Prpa Fink sa Univerziteta u Novom Sadu predstavila je istraživanje o uticaju pozorišnih tehnika na decu sa oštećenim sluhom u okviru naučnog simpozijuma ITYARN mreže pri kongresu, dok je u festivalskom programu kao jedna od odabranih 25 predstava u konkurenciji od preko 1000 prijava učestvovala je predstava “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih Novi Sad. U godišnjem časopisu svetske asocijacije objavljen je članak dramaturškinje i potpredsednice Nacionalnog saveza ASITEŽ Srbije Milene Depolo  „Towards the (Un)Known - Sound. Silence. Respect.


Printscreen predstavljanja Asitež Srbija na konferenciji

Diana Kržanić Tepavac, dugogodišnja predsednica Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade ASITEŽa Srbije, glumica i dramski pedagog na poslednjoj sesiji Generalne skupštine Kongresa dobila titulu Počasne članice svetske asocijacije.

Na slici Diana Kržinić Tepavac, printscreen

NAGRADA ZA UMETNIČKU IZUZETNOST DALIJI AĆIN THELANDER 

Posebno je istaknuto što je na osnovu temeljno pripremljene kandidature iz Srbije, koreografkinja savremenog plesa Dalija Aćin Thelander nagrađena je za svoj rad u polju plesne umetnosti za bebe, posebno bebe sa senzornim poteškoćama, najvišom svetskom Nagradom ASITEŽa za umetničku izuzetnost.

Na slici: Dalija Aćin Thelander, foto: D.Matvejev

PODSEĆAMO: SRBIJA DOMAĆIN SVETSKE KONFERENCIJE ZA DECU I MLADE ZA 2023. GODINU

Prošle godine u maju na Skupštini svetske mreže pozorišta za decu i mlade Srbija je na osnovu kandidature koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Komisija Republike Srbije  za saradnju sa UNESCO, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Kongresni biro Turističke organizacije Beograda, gotovo jednoglasno izabrana za domaćina Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade za 2023. godinu.

Za nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije to je velika odgovornost, ali i prilika da se naša profesionalna pozorišna i plesna scena za decu i mlade predstavi u punom kapacitetu kolegama u svetu. Ovaj najveći godišnji događaj za svet pozorišta za decu i mlade održaće se u Srbiji u godini kada Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije obeležava 20 godina postojanja u kontinuitetu od ponovnog pridruživanja međunarodnoj zajednici 2003. godine posle sankcija i embarga.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.